Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

27 feb
2024
Aniara är en samproduktion mellan Skånes Dansteater och Moomsteatern. Regi och koreografi av Carl Knif, premiär 18 oktober 2024.

Aniara är en samproduktion mellan Skånes Dansteater och Moomsteatern. Regi och koreografi av Carl Knif, premiär 18 oktober 2024. Foto Skånes dansteater

Hösten 2024 skapar Skånes Dansteater och Moomsteatern en gemensam uppsättning baserad på Harry Martinsons versepos Aniara. Det blir en storslagen föreställning ackompanjerad av symfoniska ljudlandskap i koreografi och regi av finländske Carl Knif. Premiär 18 oktober 2024.
När Skånes Dansteater och Moomsteatern samarbetar under 2024 blir det med koreografen och regissören Carl Knif vid rodret. Han har haft ögonen på berättelsen om Aniara under en längre tid.

"Jag kom först i kontakt med Aniara när en kompis visade ett klipp med en scen från Karl-Birger Blomdahls operaversion av Aniara från 1959, med helt fantastisk koreografi. Jag ser fortfarande en bild framför mig av en dansare i svart sextiotalsleotard, som gjorde väldigt abstrakta rörelser", säger han och fortsätter:

"Sedan läste jag boken, och det var nånting från de visuella minnena från operan, som vibrerade med texten när jag läste. Det känns som att det finns en koreografi inskriven i texten, det finns så mycket rörelser och vacker poesi mitt i den mörka berättelsen. Så jag kände att jag nån gång måste göra en dansföreställning av det här materialet."

Efterlängtat samarbete
I föreställningen Aniara möts för första gången Moomsteaterns skådespelare och Skånes Dansteaters dansare för att kombinera dans, musik och teater. För Mira Helenius Martinsson, konstnärlig ledare på Skånes Dansteater är det ett efterlängtat samarbete.

”Jag och Moomsteatern har pratat om att samarbeta sedan jag tillträde 2019", säger Mira Helenius Martinsson och fortsätter:
"Skånes Dansteater har i många år arbetar med flera aspekter av tillgänglighet och frågor kring vem som får ta plats på scenen. Moomsteatern lever de frågorna varje dag. Jag hoppas att vi kan inspirera varandra under processen med Aniara."

Moomsteatern är en professionell teater i Malmö som anställer skådespelare med intellektuella funktionsnedsättningar. De vill genom sin scenkonst utmana människors sätt att tänka kring representation och vem som får ta plats på våra scener. Genom skådespelarnas annorlunda uttryck så skapas en helt ny typ av konst som utvecklar scenkonsten.

Moomsteatern är den enda teater i Sverige som tillsvidareanställer skådespelare med intellektuella funktionsnedsättningar, det ger skådespelarna möjlighet att helt fokusera på och utvecklas inom sitt yrke.

”Att skapa samarbeten med andra teatrar är ett sätt för både Moomsteatern och de vi samarbetar med att växa. Det är utvecklande för båda parter att röra sig utanför sina inarbetade processer, och en chans för publiken att möta något nytt. Att gå in i samverkan med Skånes Dansteater är en lustfylld konstnärlig utmaning för oss alla!” säger Sandra Johansson, verksamhetsledare på Moomsteatern.

Om Aniara
Aniara är en föreställning som kombinerar dans och teater och som grundar sig på den svenska författaren Harry Martinsons bok med samma namn.
Jorden som i Martinsons berättelse kallas Doris håller på att förstöras på grund av människans verksamhet. De människor som kan och får tillstånd flyr därför sin hemplanet. Aniara är namnet på en av de farkoster som åker fram och tillbaka mellan Doris och Tundrakloten och transporterar flyktingar till sin nya hemplanet. På Tundrakloten är naturen karg men oförstörd, det är tryggt.

Under en av dessa färder händer något oväntat. Aniara kolliderar med en mindre planet och hamnar ur kurs. Passagerarna och besättningen blir förskräckta. Så småningom lugnar de sig, var och en på sitt sätt. En del vill glömma verkligheten genom att underhålla sig med sång och dans. Andra vill minnas sin vackra hemplanet Doris genom berättelser. Vissa söker tröst hos Miman, en märkvärdig varelse som skapats av en professor. Miman sägs kunna ge svar på alla frågor en människa kan ställa. Men människorna har svårt att förstå Mimans svar.

Vad händer med passagerarna och besättningen på Aniara? Vad känner de? Vad gör de för att rädda sig? Vad önskar de mest av allt? Vad frågar de Miman?

Kreativt team
Koreografi, regi: Carl Knif Ljusdesign, scenografi Jukka Huitila Musik, ljuddesign: Ville Leppilahti Kostymdesign: Karolina Koiso-Kanttila Dansare Skånes Dansteater: Kit Brown, Tomáš Červinka, Facundo Ebenegger, Jure Gostinčar, Hazuki Kojima, Marion Rastouil, Emma Välimäki. Skådespelare Moomsteatern: Tryggve Algeus, Frida Andersson, Johanna Friberg, Julia Hansson, , Niclas Lendemar, Dennis Mortensson.

Carl Knif, Koreografi Carl Knif (1976) är en finländsk dansare och koreograf. Han är konstnärlig ledare och grundare av Carl Knif Company. Carl har skapat flertalet verk för det egna danskompaniet och genomfört samproduktioner och beställningsverk för andra teatrar och danshus.

Några av hans verk är icke-verbala och helt baserade på rörelse och dans, medan andra mer närmar sig fysisk teater. Under åren har Carl utvecklat en intressant, unik stil som hans danskompani har tagit till toppen av den finska dansvärlden.

Carl Knif tilldelades det finska State Prize for Performing Arts 2016. Hans verk har mött stort internationellt intresse och har turnerat i tio länder. 2022 skapade han Vinterresa för Skånes Dansteaters dansare Madeleine Månsson.


Speldatum Biljettsläpp i augusti 2024.
Premiär: fredag 18 okt kl 19:00 på Skånes Dansteater

18 oktober kl 19:00
22 oktober kl 19:00
23 oktober kl 19:00
24 oktober kl 19:00
25 oktober kl 19:00

30 oktober kl 19:00
31 oktober kl 19:00
1 november kl 19:00
3 november kl 16:00
7 november kl 19:00
8 november kl 19:00
9 november kl 18:00
10 november kl 16:00

14 november kl 19:00
15 november kl 19:00
16 november kl 18:00
17 november kl 16:00

20 november kl 13:00, Relaxed performance
21 november kl 19:00
22 november kl 19:00
23 november kl 18:00
24 november kl 16:00 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil