Artiklar från 2008 – till idag
Det började med 6 år på Svenska balettskolan i Göteborg med start i årskurs fyra för Mattheus Bäckström och Auguste Marmus. Mattheus gick ut 2017 och hade då blivit antagen till den anrika, Royal Ballet School i London. Auguste Marmus slutade grundskolan året därpå och fortsatte sedan på Kungliga balettskolan i Stockholm. Sista året, mitt under Covid, tillbringade han på berömda Vaganova-akademien i St. Petersburg. Nu har de sammanstrålat igen och delar både lägenhet och arbetsplats på Statsoperan i Budapest.
Dansportalen har träffat dem för en intervju mitt i högsäsong med inte mindre än 44 föreställningar av Nötknäpparen.
Mattheus berättar:
Jag gick ut Svenska balettskolan 2017 och började därefter på The Royal Ballet School, Covent Garden, i London. Där fick jag träffa en massa unga motiverade och disciplinerade människor som ville exakt samma sak som jag, så det var en extremt bra miljö att vara i och träna i under tre år. Jag är jättenöjd med min utbildning i London.
Du fick jobb direkt efter på Statsoperan i Budapest där du nu varit i fyra år, hur är det att arbeta i Ungern som dansare?
Jag trivdes direkt när jag kom hit och har hittat massa roliga kompisar och nu har jag också turen att Auguste Marmus har börjat här så nu är vi här tillsammans och representerar Göteborg och Svenska balettskolan! Repertoaren i det här kompaniet är också väldigt bra. Vi dansar de stora klassiska baletterna men även starka moderna verk av Johan Inger och Alexander Ekman.
Hur ser en arbetsdag ut här på operan?
Alla arbetsdagar ser väldigt olika ut. Oftast så har vi en timma och 15 minuters balettklass på morgonen vid klockan tio och sen därefter börjar vi med våra rep för dagen. Nu håller vi på med Nötknäpparen och har repat från 10–18 varje dag i flera veckor.
Vad har varit det roligaste sen du kom hit för fyra år sen?
Oj, oj, oj…. Det roligaste har nog varit att få träffa många nya vänner som vill exakt det som jag vill och det är att dansa balett. Vi har en väldigt bra sammanhållning med disciplinerade unga dansare.
Har det varit något som varit extra utmanande och tufft?
Jag skadade mig och var skadad ganska länge under en period och det var det mest utmanande att acceptera livet utan baletten. Istället för att gå till balettklassen var man tvungen att gå till gymmet och göra sin rehab istället så det var nog det mest krävande för mig sen jag kom hit.
Auguste, du har varit i Budapest nu i fem månader, kan du berätta något om din audition när du sökte hit?
Efter två år i München sökte jag jobb och fick en audition här till operan i Budapest. Dagen efter var det balettklass på operan och vi var väl ungefär 70–80 stycken och hade flera ”rundor”, med pas de deux, variationer, men även modern repertoar och då lärde vi oss Johan Ingers stycke, Walking Mad, en bolero. Om man gick vidare hela vägen, hade man till slut ett möte med direktören som sa att han var redo att skriva ett kontrakt.
I september åkte hela kompaniet till Dubai på turné. Hur var det att uppträda där?
Vi åkte till Dubai i september, nästan 100 personer, balettmästare, massörer, orkester och balettkompaniet! Vi gav sex föreställningar av Svansjön och det var väldigt roligt! Vi hade också lite tid att se Dubai och blev inbjudna till Museum of The Future.
Nu har ni en massa föreställningar av Nötknäpparen, hur känns det?
Vi ger 44 föreställningar som sträcker sig från slutet av november till sista föreställningen i början av januari. För mig är det en ny upplevelse att jobba i ett kompani som har så många föreställningar per säsong och jag dansar både soldat, förälder och även Blommornas vals där jag dansar solodans, berättar Auguste.
Vad väntar efter Nötknäpparen, hur ser repertoaren ut i huset efter nyår?
Precis efter nötknäpparen har vi elva föreställningar av Onegin i koreografi av John Cranko. Därefter har vi en Triple Bill där vi gör lite mer neoklassiska stycken och under våren kommer Paquita Suite, Études, Mayerling, The Pygmalion Effect, Petite Mort av Jiří Kylián, och till sist Le Corsaire i slutet av juni, en favoritbalett så det ska bli jättespännande!
Vad är det bästa med att bo i Budapest?
Vi delar ju lägenhet i centrala Budapest och det är väldigt nära till allting härifrån. Det finns en massa goa restauranger och roliga barer. Efter en hård vecka på jobbet är det också skönt att ta sig till ett av stadens alla termalbad.
Thérèse Eng
Budapest
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision