Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

AlexanderMockrichPDL2023

Alexander Mockrich, gick till final i Prix de Lausanne. Här i ett modernt solo som koreograferats av unga dansare från någon av partnerskolorna. Foto Gregory Bartardon

08 feb
2023

Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne

Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flertal partnerskolor att delta de senaste åren.

Alexander Mockrich PDL 2023

Alexander Mockrich i sin klassiska version, Colas variation ur La Fille Mal Gardée. Foto Gregory Bartardon

Lagom till jubileet har tävlingen flyttat tillbaka till den anrika teatern Beaulieu som nu är nyrenoverad och redo att ta emot världens dansare.

Jag träffade våra kandidater innan semifinalen för att höra hur de har det och känna dem på pulsen. Vi är i teaterns foajé mellan deras solo-coachning, fem dagar in i tävlingsveckan.

Är Prix de Lausanne som de föreställt sig?
Jo det är det, säger Theodor. Man har ju sett det så många gånger på youtube. Det är så välorganiserat och bra arrangerat. Det är sjukt kul att vara här.

Tänk att bara sitta bakom scenen och följa streamingen av det som pågår precis bredvid. Det är bra att se sig själv samtidigt som det är overkligt.

Jag trodde det skulle vara mer fokus på just den klassiska baletten men det är typ 50/50” säger Alexander. Det är när man ser de moderna solona som en del verkligen utmärker sig.

Stämningen mellan deltagarna är god. Alla är trevliga mot varandra så konkurrensen märks inte så mycket. Samtidigt är det en tävling så man är väldigt fokuserad och då kan man ju bli lite stängd. Man vill ju lägga all energi på dansen.

Det är både läskigt och skönt! säger Alexander om hurn han känner sig inför seminfinalen. Nervositeten påverkar mig negativt men jag dansar bättre, säger Theodor. Däremot är det lätt att man snubblar på ett enkelt steg när man är nervös.

De tävlande har först lektioner i balett och modernt/contemporary. De får coaching av sina solon både i grupp och individuellt. Under dagarna som går har de vant sig vid både alla prestigefyllda coacherna och att konstant vara följda av kameror. Hela världen tittar. I skolan hemma projiceras det på väggen i uppehållsrummet för att kompisar och lärare ska kunna följa dem.

De tävlande väljer en klassisk variation och en modern/contemporary ifrån en bestämd lista.

Theodor Bimer i Prins Albrechts variation från Giselle på Prix de Lausanne 2023. Video Prix de Lausanne

Alexander Mockrich, gick till final i Prix de Lausanne. är i ett modernt solo som koreograferats av unga dansare från någon av partnerskolorna.

Alexander Mockrish PDL2023

Alexander Mockrish I ett modernt verk som koreograferats av unga dansare från någon av partnerskolorna. Video YouTube

Theodor dansar Prins Albrechts variation från Giselle och Alexander dansar Colas variation ur La Fille Mal Gardée. De har båda valt att dansa nya moderna solon som koreograferats av unga dansare ifrån någon av partnerskolorna i en annan del av PDL som kallas Young Creation Award.

Varför valde ni just de solona?
Alexander berättar att han valde sitt solo för att det får honom att se bra ut. Det är min stil och jag känner att det gagnar mig bäst. Här kan jag synas och skilja ut mig från andra.

Theodor håller med och det var framför allt musiken i de nya koreografierna som tilltalade honom.

I det klassiska solot valde Theodor ett som var elegant och som känns genuint för honom medan Alexander valde ett där han kunde spela med publiken och använda sig av sina styrkor.

När vi kom sa de till oss att se det hela som en workshopvecka mer än en tävling och då förstod vi inte det men det gör vi nu. Varje dag är en förberedelse.

TheodorBimer_AlexanderMockrich_.BrendanCollins.

Theodor Bimer och Alexander Mockrich med dansläraren Brendan Collins. Foto privat

Fast jag känner det som en tävling ändå, säger Alexander. Jag är en tävlingsmänniska!

Och vilken tävlingsmänniska sen!

Semifinalen gick bra trots att det nog var just nervöst och lite läskigt. Båda dansade fint och lugnt och Alexander gick vidare till finalen på lördagen.

Inför en helt fullsatt salong där dans-kungligheter från hela världen samlats, och även Prinsessan Caroline, var på plats dansade Alexander sina solon. Han kändes säker och gjorde ett starkt intryck. Efter hans moderna solo gick det en suck igenom hela publiken. Många vittnade om hur han berörde dem och koreografen till solot sa att det var den absolut bästa tolkningen av hans koreografi.

Alexander vann Minerva Kunststiftung Contemporary Award för bästa moderna
framträdandet.

Cecilia Selander Moss
Prix de Lausanne, Schweiz 29 jan-5 feb 2023


 • New talents Operan 231023
  New talents join the Royal Swedish Ballet
  Eleven young dancers join the Royal Swedish Ballet company this season. We are thrilled to see them on stage! On October 27, this season's grand premiere of Le Corsaire will take place.

 • Livrustkammaren drake 
  Där låg onekligen ett skimmer över Gustavs dagar
  I Livrustkammarens visas den största satsningen på flera år på en tillfällig utställning i samarbete med Kungliga Operan – öppnas 20 oktober, Teaterkungen: Prakten, makten och teaterkostymerna på Gust...

 • Matilda Larsson
  Attityder som uppskattades
  I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.

 • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
  Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
  Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

 • Kalle Wigle Foto Johan Persson
  Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
  Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

 • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
  Wicked, musikalen om häxorna i Oz
  Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

 • En svensk dröm tar form
  STOCKHOLM: Den 17 april 2015 var det urpremiär på Kungliga Operan för Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm. Vid en träff med vänföreningen Operans Balettklubb 2015 berätta...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil