Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Folia

Sju dansare med fyra klot ur Folia av Mourad Merzouki. Foto Julie Cherki

18 jul
2022

José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses

För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses, en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två veckor bjuds publiken på dansverk av bland annat José Montalvo, Mourad Merzouki, Carolyn Carlson, Pietragalla och Thierry Malandin. När solen har gått ner strömmar runt 3000 personer till varje föreställning. Det är drygt tusen fler än vad som ryms på Opéra Garnier i Paris. Det är något unikt. Det är Vaison Danses.

Gloria

Blagone Lou Sellou Nadège i Gloria av José Montalvo. Foto Patrick Berger

Dansportalen har mött José Montalvo och Mourad Merzouki, två av Frankrikes mest framstående koreografer med en speciell förkärlek för såväl flamenco som hiphop. Montalvos verk Folia inleder festivalen och två dagar senare har Merzouikis Gloria premiär på den fullsatta romerska teatern.

José Montalvo, hur gjorde dansen entré i ditt liv?
Mina föräldrar hade flytt undan juntan och Franco i Spanien och vi bodde i Carcassonne i sydvästra Frankrike. Min mamma var en passionerad flamencodansare, inte professionell, men som många flamencodansare på den tiden kunde man inte försörja sig på dansen, men hon hade en äkta passion för flamenco.

Själv studerade jag arkitektur i Toulouse och jobbade sedan i Paris, min far ville nämligen inte att jag skulle hålla på med dans, för det ansågs inte vara ett riktigt yrke på den tiden. Men jag lärde känna folk inom branschen och gjorde så småningom mina första koreografier som ledde till internationella priser, vilket gav mig lite skjuts på vägen. Så småningom blev jag chef för Théâtre national de Chaillot och stannade i 17 år. Sedan 2019 leder jag "Maison des arts et de la culture de Créteil".

M Montalvo Mme TE

José Montalvo och Dansportalens Thérèse Eng. Foto TE

Och nu blir det äntligen premiär för Folia?
Ja, det var tänkt att den här produktionen skulle ges under 2020 på Théâtre national de Chaillot, men den blev inställd på grund av pandemin. Vi kom tillbaka 2021 och det blev återigen inställt så det här är ett dansverk som verkligen fick vänta på sin premiär!

Kompaniet har varit sammansvetsat och alla har väntat på att få dansa, de har gjort sitt bästa för att inte bli missmodiga. Pandemin hackade sönder repetitionerna; vi satte igång och pausade, satte igång igen och pausa igen, så verket kom till slut att utvecklas i ett slags stackato.

Jag ville hylla mina dansare som var och en berättar sin historia, sin stolthet över att vara dansare, utan att censurera dem för mycket. De fick berätta händelser som var viktiga för dem, som hade gjort dem till dansare.

Så Folia är dansarnas egna berättelser?
Ja, hela den första delen bygger på deras historier. Den andra delen bygger på våra relationer med djur. I mina tidigare verk var ofta djur med på ett eller annat sätt. Och en av dansöserna från Elfenbenskusten berättade en otrolig historia om elefanter från sin hemby som fanns där hela hennes barndom men som nu försvunnit. Tanken om den mänskliga naturen, att världen kretsar kring oss, att vi är världens medelpunkt, le nombril du monde (världens navel) blev ett tema.

Det är också en slags flört med Pina Bausch som bjöd in mig till sin festival när jag var ung, så det är en hyllning till de som har inspirerat mig också, som Pina gjorde.

Folla

Joël Luzolo i Folia av Mourad Merzouki. Foto Julie Cherki

Är detta första gången du visar ett verk i Vaison?
Ja, jag upptäckte platsen och det var därför jag ville göra denna föreställning här. När solen gått ner och himlen brinner, det är magnifikt.

Vad hoppas du på att publiken får med sig?
Vi ville göra en föreställning där man ska smittas av glädjen, och där sorgen och tristessen ska minska lite grann eftersom vi trots allt har levt under två år med Covid. Även om vi berättar saker som är allvarliga, om utrotningshotade djur, om människor som har förminskat oss osv så ville vi berätta det med humor. Att vi på något sätt hyllar livet, det blev vår röda tråd.

Det är alltså olika individuella scener?
Det kan man säga, individuella personliga historier som inte nödvändigtvis behöver komma från samma dansstil, men de kan jobba tillsammans och dansa tillsammans. Jag har alltså försökt skapa en balett som föds ur olikheter. Det är en enhet i olikheten.

Gloria, vem är det?
Från början var det namnet på ett annat projekt, en kvinna på Cabaré Voltaire i slutet av första världskriget i Schweiz, men det är en helt annan historia och pö om pö så blev det precis som det italienska uttrycket à la gloria, en hyllning till. För någon är det en hyllning till sin bror, för någon annan är det till den personen som har hjälpt en att bli sig själv, men också en liten hyllning från mig till Pina Bausch. En hyllning till de personer som fått en att lyfta. A la Gloria. Så Gloria blev alltså à la Gloire de, på grund av Covid!

Gloria

Elizabeth Gahl i Gloria av José Montalvo. Foto Patrick Berger

Ett utmärkande drag i dina verk är blandning, mellan det reella och det virtuella, mellan olika dansstilar etcetera, varför har det blivit så? Är det ett medvetet val?
När jag växte upp i Carcassonne så ordnade min mor fester under vinskörden. På den tiden kom arbetarna från Marocko, Italien, Spanien och de samlades till skörden för att arbeta. Eftersom min mamma var passionerad av flamenco organiserade hon fester och jag minns att under dessa fester så lyftes dessa arbetare, de transformerades nästan. Det var en sann lycka som spreds, det kunde vara någon som sjöng, någon annan som dansade. Det uppstod något där som jag alltid har längtat tillbaka till. Något nästan ursprungligt. Själv var jag mycket blyg och vågade aldrig dansa, men jag tittade. Och jag kände en enorm lycka över att se dessa människor plötsligt lysa upp.

Hur väljer du ut dina dansare?
De är alla professionella. Jag har haft turen att många dansare känner till mitt arbete. När man har auditions som jag har haft mycket så hinner man tyvärr inte se alla, det är så pressat. Men med tiden har dansare kommit till mig och jag har sett vad de har kunnat, ibland är det rent slumpmässigt.

En kvinna som nu är med i föreställningen ansågs ha för stora bröst och vara för liten, så hon fick aldrig någon roll. Jag hade haft audition och hon var där, men när man skulle välja ut vilka man skulle ta så hade hon försvunnit och jag frågade vart hon tagit vägen och fick svaret att hon gått sin väg. Hon hade tagit för vana att aldrig bli vald så hon stannade inte ens längre utan kom för att ta en dansklass. Hon berättar om detta i föreställningen. Föreställningen berättar om allas upplevelser av sådana här livsöden. Men det är en dansföreställning och inte en dramaföreställning, säger José skrattar.

Mourad Merzouki skulle jag ha träffat förra sommaren, men föreställningen blev som bekant inställd. I år är han här med Folia, ett koreograferat hiphopverk till barockmusik.

Mourad Merzouki

Mourad Merzouki, koreograf. Foto TE

Vad innebär det för dig att ha en föreställning här på amfiteatern?
Att jag vill vara i nivå med denna helt otroliga scen och spelplats. I nivå med ett ställe som har en själ som denna. Jag hoppas att det kommer att bli någon slags symbios mellan den här anrika mycket gamla platsen och dansen, den levande som är i nuet. Det hoppas jag att åskådarna kommer att uppleva, en slags feststämning av levande barockmusik och hiphop som spelas under bar himmel.

Vad är hiphop för dig?
Det är en kultur som kommer från gatan och som har möjliggjort för en hel generation ungdomar att uttrycka sig. För mig har hiphop varit ett sätt att få utrycka mig, ett sätt att existera, ett sätt att skapa, med en dans som jag tycker är väldigt vacker. En dans som är dynamisk, energisk och som jag tycker om att dela med publiken. Från början är det ju en dans som improviserats fram, en slags ”kampdans”, men jag har velat koreografera den. För att få den inskriven i det koreografiska landskapet.

Hur mycket improvisation är det egentligen?
Från början fanns det stor plats för spontanitet. Men med tiden har jag lärt mig att göra koreografier och i Folia ligger nog andelen improvisation på mellan 3 och 5 procent. För mig är det viktigt att skriva koreografin så att den stämmer helt med musiken och de är många dansare på scen med ett högt tempo. Det kräver precision.

Folia

Barockensemblen ackompanjerar dansarna på scenen i Folia av Mourad Merzouki. Foto Julie Cherki

I Folia dansar man till barockmusik. Hur fick du idén att använda denna otraditionella genre till hiphop?
I mina första koreografier använde jag den gängse hiphopmusiken, men med tiden så insåg jag att om man använder den här dansen till andra rytmer, som klassisk musik, barockmusik till exempel, så tvingade det mig att konstruera koreografin på ett annat sätt, med andra intentioner och landmärken vilket hjälpte mig att förnya mig.

När det gäller barockmusik så tycker jag den här musiken går bra ihop med denna dans eftersom det är en musik som från början är tänkt att dansas till. Melodin är också repetitiv på sitt sätt så när det kommer till kritan så är den inte så långt ifrån hiphopmusiken som man kanske kan tro, även om den tillhör en helt annan värld.

I föreställningen har vi också musikerna med på scen som spelar med oss och det är fantastiskt. Som du förstår så tycker jag om den här sortens oväntade samarbete.

Amfieteater

Amfiteatern i Vaison La Romaine. Foto TE

Vad betyder verkets titel, Folia?
Det är titeln på ett av musikstyckena i föreställningen. Ett barockstycke heter Folia och jag ville kalla verket samma sak eftersom det på något sätt är une folie (en galenskap). Det är ju en galenskap att vilja sätta ihop klassisk musik med hiphop, ett gränsöverskridande.

Upplyst av en fullmåne och till syrsornas kör på Vaisons amfiteater någon timma senare möts gammalt och nytt, fantasi och verklighet, flamencoklackar, tåspetsskor och hiphopare till barockrytm. Och visst är det en glädjens fest, precis så som det ska vara.

Thérèse Eng
Vaison La Romaine, Frankrike
Vaison Danses 10-26 juli


  • Clark Eselgroths och Seo Yeun Kims engagemang i uppförandet i Pas de Deux ur 2.akten i Svansjön var ett nöje att se. Foto Susanna Reitamo
    Fart och kunnande på Pro Dance Galan 2024
    Gamla operabyggnaden vid Bulevarden är ett Dansens Hus även om ett nyare Dansens Hus numera finns i Helsingfors, det också i centrum. Båda har sin publik, och båda behövs. Detta har intresset för dans...

  • Iana Salenko och Kalle Wigle i ett pas de deux i första akten Giselle på Staatsoper i Berlin. Foto Admill Kuyler
    Svenske dansaren Kalle Wigle har stora framgångar i Berlin
    Kalle Wigle är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och vid Royal Ballet School i London. Han fick anställning vid Operan i Stockholm 2016. Från hösten 2023 är han tjänstledig från Operan och an...

  • Totality in parts. Kungliga Baletten 2024. Koreografi Lukas Timulak. Foto: Kungliga Operan / Nils Emil Nylander
    Timulak/Portner två olika verk men med flera beröringspunkter
    Från och med 9 februari och nästan en månad framåt dansar Kungliga Operan i Stockholm Totality in parts av Lukás Timulak och Bathtub Ballet av Emma Portner . De båda koreograferna delar kväll och verke...

  • Inside Out Helsingfors Dansinstitut
    På jakt efter det fullkomliga: nationens skickligaste dansare och – smultron!
    Balettpedagogernas förbund ordnar vartannat år i Finland en nationell balettävling, i år 20-21 januari. Ett råd av balettkonstnärer med bakgrund som meriterade dansare hade valt ut 38 solister av 73 a...

  • Inspire me Foto Kentaro Mitsumori
    Young Choreographers en föreställning där dansare från Kungliga Operan koreograferar
    Tisdagskväll på Kungliga Operan i Stockholm och det är premiär för Young Choreographers. Dansare från ensemblen får chansen att pröva egna idéer och koreografera sina kollegor. Alla kompositioner visa...

  • Fredrik Lindgren Operan Markus Gårder
    Operans VD Fredrik Lindgren: På sikt vore det fantastiskt att få ett nytt Operahus i Stockholm
    Kungliga Operan är en 250-årig kulturinstitution i hjärtat av Stockholm. Över 500 anställda levererar hyllade föreställningar med utsålda hus. Dansportalen har samtalat med Operans VD Fredrik Lindgren ...

  • Auguste Marmus och Mattheus Bäckström
    Från Svenska balettskolan i Göteborg till ungerska Statsoperan i Budapest
    Det började med 6 år på Svenska balettskolan i Göteborg med start i årskurs fyra för Mattheus Bäckström och Auguste Marmus . Mattheus gick ut 2017 och hade då blivit antagen till den anrika, Royal Ball...

  • Lucid Episode 1
    Joseph Sturdys verk Lucid Episode inleder nyårsgalan på Kungliga Operan
    Vi befinner oss på Kungliga Operan. Det pågår repetition med två dansare som är med i Joseph Sturdy s verk Lucid Episode som inleder själva nyårsgalan den 31 december.

  • En julsaga GO 
    Göteborgsoperan sjunger in julen med En Julsaga
    Göteborgsoperan avslutar december månad med nypremiär på musikalversionen av Dickens En julsaga . Föreställningen är breddad med humor och medmänsklighet. Adams julsång blandas med Stevie Wonder och bl...

  • Nötknäpparen, Kungliga Baletten 2023. Foto Nils Emil Nylander 
    Nötknäpparen, nypremiär på Kungliga Operan i Stockholm efter fyra års uppehåll
    Det är nypremiär av Pär Isbergs Nötknäpparen Kungliga Operan i Stockholm. I salongen sprids julstämningen och publiken får vara med om en dansant och virvlande berättelse. Kanske är det extra vikti...

  • Ur 100 årstiderFoto: Axel Petterson
    Giovanni Bucchieri – en konstnärlig kameleont
    Det är premiär för filmen 100 ÅRSTIDER . Upphovsmannen har gått från dansare till multikonstnär. Möt regissören Giovanni Bucchieri i en personlig intervju med Dansportalen.

  • Babydans är ett av Dansmuseets mest populära program. Inga bebisar är för små för att delta.
    ”Mycket talar för att vi inte kommer att kunna vara kvar där vi är nu,” säger Hans Lindholm Öjmyr, ny chef för Dansmuseet
    Hans Lindholm Öjmyr är filosofie doktor i konstvetenskap och har skrivit en avhandling om scenografi på 1800-talet vid Kungliga Teatern/Operan. Hans har tidigare varit avdelningschef på Stadsmuseet oc...

  • Scen ur Wild poetry. Medverkande Duncan C Schultz, Zander Constant, Hiroke Ichinose, Valentin Durand och Iris Telting. Foto Lennart Sjöberg
    In a heartbeat, ny världspremiär på Göteborgsoperan
    In a heartbeat bekrivs som ett pulserande dansbubbel och på Göteborgsoperan är det nu världspremiär allhelgonaafton på stora scenen för Hofesh Shechter s verk Wild poetry och Tom Weinberger s Waltz with...

  • Le Corsaire, Kungliga Baletten 2023 with Frej Ruhl, Carl Sjögren Lorenzzo Fernandez Foto Kungliga Operan Håkan Larsson
    Le Corsaire, svensk premiär på Kungliga Operan med virtuos dans och teknisk skicklighet
    När Kungliga Operan för första gången ger Le Corsaire bjuds det på en dansfest. Verket som hade sin urpremiär på Parisoperan 1856 kommer till liv och publiken får möjlighet att påverka slutet.Tankarna...

  • New talents Operan 231023
    New talents join the Royal Swedish Ballet
    Eleven young dancers join the Royal Swedish Ballet company this season. We are thrilled to see them on stage! On October 27, this season's grand premiere of Le Corsaire will take place.

  • Livrustkammaren drake 
    Där låg onekligen ett skimmer över Gustavs dagar
    I Livrustkammarens visas den största satsningen på flera år på en tillfällig utställning i samarbete med Kungliga Operan – öppnas 20 oktober, Teaterkungen: Prakten, makten och teaterkostymerna på Gust...

  • Matilda Larsson
    Attityder som uppskattades
    I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.

  • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
    Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
    Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

  • Kalle Wigle Foto Johan Persson
    Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
    Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

  • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
    Wicked, musikalen om häxorna i Oz
    Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

  • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
    Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
    Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

  • The One Foto Peter Knutson
    Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
    Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

  • Manon Kungliga Operan 2023
    “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
    As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

  • Remachine – Jefta van Dinther
    Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
    Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

  • Contemporary Dance GO
    Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
    Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

  • Julia Bengtsson Confidencen
    Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
    Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

  • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
    The Royal Ballet School Delights
    Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

  • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
    Ett barockt spectacle på Confidencen
    Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

  • Vivian Assal Koohnavard  1
    Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
    I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

  • Donizetti KSB
    Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
    Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

  • Colourful new Cinderella in Stockholm
    First published 28 May 2022 – New premiere 29 Nov 2024 Tamara Rojo’s new production of Cinderella in Stockholm is successfully adapted to current themes. Cinderella is a r...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil