Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Here not here 1

Rachel McNamee ur akt 1 "Here Not here". Foto Tilo Stengel

30 jan
2022

Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.

Det handlar om att gråta i solskenet och dansa

i mörkret

Det handlar om att vara

Här

Inte

Här

Så lyder de sista versraderna av Maxine Doyles dikt som också slutar med orden som bär namnet på GöteborgsOperans danspremiär för 2022, Here Not Here.

Det konstnärliga teamet, Maxine Doyle och Es Devlin som står bakom verket, ger tillsammans med GöteborsOperans danskompani en oväntad föreställning där publiken bjuds in bakom scenen, i kulisserna, genom källarpassager för att till slut själva hamna på stora scenen intill dansarna som sedan fortsätter ut över salongen.

Maxine Doyle är en av de konstnärliga ledarna bakom det brittiska teaterkompaniet Punchdrunk och Es Devlin är den stora stjärnscenografen som också skapat inramningar för flera OS-ceremonier och arenakonserter.

Dansportalen har pratat med dansaren Rachel McNamee som medverkar i föreställningen för att höra om processen med repetitionsarbetet i dansverket Here Not Here:

Det är en föreställning med hela kompaniet, alla dansarna är med. Vi började arbetet i maj förra året och Maxine kom för att jobba med oss under två veckor. Det har ju varit väldigt speciella arbetsförhållanden, i maj kunde vi bara vara 7 personer i samma rum och vi var tvungna att hålla två meters avstånd till varandra. Man fick börja med att hitta sin egen startpunkt.

Under flera år hade koreografen, Maxine, tänkt och förberett sig inför detta. Hon hade med sig en pjäs av Harold Pinter och extraherade delar ur den, drog ut rörelser ur texten, ur dialogerna. När hon kom i maj så utforskade hon rörelserna tillsammans med oss genom improvisation, det var mycket lektid, min favorittid!

Sedan åkte hon bort under ett par månader och spelade in all koreografi till oss på video.

Hon kom tillbaka i november och hade en klar idé om vem skulle göra vad och i vilket rum. Vi är alla individer för henne, det har känts mycket tydligt. Maxine är väldigt öppen men vet också precis vad hon vill ha och vill säga. Jag tycker verkligen mycket om den balansen. Också det här med känslan av publiken så här nära.

Here not here 2

Joseba Yerro Izaguirre, Benjamin Behrends, Mai Lisa Guinoo, Hiroki Ichinose, Satoko Takahashi, Sabine Groenendijk, Duncan C Schultz, Danielle de Vries, Jesse Bechard, Rachel McNamee. Foto: Tilo Stengel

Det här är allra första gången som Maxine Doyle and Es Devlin arbetar med GöteborgsOperans kompani, vad karakteriserar deras arbete?

Maxine är en visuell koreograf och är väldigt klar med att vi som dansare är de som skapar. Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.

Inramningen av Es är alldeles speciell. Jag älskar världen som de skapar tillsammans.

Maxine tog med sin mänsklighet och känslan med publikkontakten. Mycket av hennes arbete är kanske mer påtagligt i den första delen av verket, erfarenheten, att vara nära publiken och hur man gör med den kontakten.

Vad vill ni berätta för publiken med verket? I programmet står det bland annat att Here Not Here handlar om att gå vilse, på gott och ont, i vårt medvetandes labyrint, att tränga genom igenom barriärer och navigera genom livets utmaningar, kan du utveckla de tankarna?

Jag kommer ihåg att Maxime skrev en dikt som kunde tolkas olika. Det kan vara helt öppet. Publiken kan ta vad den ser. Vad är en dikt egentligen? Hon var väldigt tydlig med att vi kunde hitta vår egen historia i den, även om den skilde sig åt jämfört med våra danspartners tolkningar. Bara vi trodde på det vi berättade.

För mig är idén den att man känner att man står mot en vägg, och den här väggen finns i ditt medvetande och du vet inte var du ska. Det är som en metafor, som om du antingen stångar dig mot väggen eller ser en spricka i den. För mig har det mycket att göra med huvudet, det som rör sig i huvudet, att låta huvudet ta över eller inte, att vara fast och förlorad och fångad. Att vi alla är fångade av oss själva, alla på något sätt är vi fångade i oss själva.

Det är också en känsla av olika lager inom oss som fångar oss och våra tankegångar. Även om vi är mycket nära andra så är vi ändå så isolerade och det är motsägelsefullt, eftersom dörren egentligen är öppen, sprickan i väggen finns där. När vi tar på oss våra olika masker är det olika lager av oss själva som vi skulle kunna klä av oss, men som vi är oförmögna att göra. Det är som att vi vill nå den friheten, att vara oss själva, men hindras av de här barriärerna.

Here not here 3

Arika Yamada i "Here Not Here". Foto: Tilo Stengel

Hur ser sambandet mellan akt ett och två ut?

Det finns många tänkta samband, men det är väldigt intressant att publiken kan få ta del av operahuset först som de gör i första delen och att dessa känslor sedan kan användas, att det intima mötet med dansarna och dansen redan hade etablerats. Känslan av att vara fast eller fången.

Vad har varit det mest krävande och utmanande med föreställningen?

Eftersom vi var så många, allihop i hela danskompaniet så var det lätt att förlora sig själv i processen. Det var så många dansare, kostymer, scener och så fanns det bara en Maxine. Det var en utmaning, speciellt den sista veckan. Man levde också med ”hotet”, kommer det att kunna bli premiär, med tanke på restriktionerna, kommer vi över huvud taget att kunna nå fram till mål?

När det gäller musiken som komponerats av Rachel Dease, komponerades den under arbetet eller fanns den färdig när ni började repetitionsarbetet?

Det mesta var skrivet när vi började. Maxine hade med sig lite när kom först kom i maj och sen i november. Hon jobbade tätt med Rachel under förberedelsetiden.

Till sist vill Rachel understryka hur tacksam hon är över att nu få kunna uppträda. Både att få möjlighet att dansa i föreställningen, och, att göra det på det här intima sättet, helt nära publiken.

Thérèse Eng
30 jan 2022


 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Shen Yun framför unik scenkonst
  Med sina 800 dansare och musiker i åtta kompanier har Shen Yun gjort ett kraftfullt avtryck i samtida scenkonst. Med säte i New York, har de friheten att ge liv åt tradit...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil