Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Notisarkiv

Klicka på valfri månad för att se tidigare notiser.


  • • Extrainsatt föreställning till förmån för Ukraina •Ingår i European Festival Ukrainian Spring 2024

    Den andra halvan av drömmenmåndag 29 april kl. 19.00


    Extrainsatt föreställning till förmån för Ukraina •
    Ingår i European Festival Ukrainian Spring 2024
    En dansföreställning baserad på dikter av franska Alicia Gallienne och ukrainska Lesya Ukrainka, två oerhört begåvade kvinnliga poeter som båda dog unga i medfödda sjukdomar. Dansföreställningen är en konstnärlig reflektion över poesin som skapades av dessa två kvinnor som, trots att de levde med hundra års mellanrum och på vitt skilda platser, delade samma smärta.
    Konstnärligt team och medverkande
    Koreografi av Clairemarie Osta & Joseph Sturdy
    Specialskriven musik av cellisten Simon Bång
    Dansare från Kungliga Baletten, Focus Dance och elever från Kungliga Svenska Balettskolan
    Diktläsning av skådespelaren Samuel Fröler och Tetiana Raida
    Biljettpris: 350 kronor. Överskottet från biljettintäkterna går till Ukraina.

  • Nu finns en danskalender på Dansportalen


    Vad händer på olika dansscener i landet? Titta på Danskalendern som finns på Dansportalen! Till en början har vi med en handfull scener men hoppas kunna utöka med de flesta större scenerna under hösten.

  • Danscenter Mölndal

    Nytt regionalt center för dans byggs i Mölndal


    2027 ska det stå klart – ett nytt västsvenskt center för samtida dans. Nu har Västra Götalandsregionen och Mölndals stad kommit överens om förutsättningarna och danscentrat ska gå från skiss till verklighet.

    Runt om i regionen finns idag ett antal scener och institutioner för dans. Däremot råder det brist på platser för det fria kulturlivets danskonstnärer och grupper. I Mölndal skapas därför ett regionalt resurscentrum för dansproduktion. I huset kommer det att finnas lokaler där man kan träna och repetera, ta fram föreställningar, arbeta med administration och marknadsföring och möta publik, inte minst barn och unga.

    – Dans är en konstform på stark frammarsch och med den här satsningen kan vi äntligen ge regionens fristående danskonstnärer en professionell plattform för sin och för dansens utveckling. Vi får helt nya möjligheter att attrahera och behålla kreativ kraft i regionen och invånarna kommer att kunna möta dans på ett helt annat sätt än förut, säger Alex Bergström, ordförande för VGR:s kulturnämnd.
    Beslutet har föregåtts av många år av utredningar och dialog mellan olika parter. Region, kommun, fastighetsbolag och inte minst danssektorn själva har varit involverade.

    – Det är en stor satsning och sådant ska man inte ta lättvindigt på. Men ett gediget förberedelsearbete har gjorts. Behovet har funnits under lång tid och det är otroligt glädjande att nu kunna ge klartecken för en utveckling som kommer att ge kulturlivet och konstformen helt nya förutsättningar, säger Alex Bergström.

    Danscentrat byggs i den nya stadsdelen Forsåker i Mölndal.
    – Ett centrum för dans i Mölndal kommer att ge många positiva effekter för såväl staden som helhet som för invånarna. Det kommer att berika Mölndals kulturliv samtidigt som det sätter Mölndal på kartan när det gäller dans, både nationellt och internationellt. Inte minst kommer det att ge barn och unga en närhet till dansen som tidigare saknats, Stefan Gustafsson, kommunstyrelsens ordförande i Mölndals Stad.

    När avtalet är underskrivet av parterna börjar arbetet med att bygga upp organisationen. En projekt- och verksamhetsledare tillträder i maj. Arbetet med att renovera och anpassa fastigheten påbörjas redan 2025.


  • Alternativet Operan

    Kungliga Operan stänger i fem år från juli 2026


    Statens Fastighetsverk (SFV) har idag offentliggjort sin rapport avseende en kommande renovering av Operahuset. I SFV:s rapport presenteras två olika renoveringsförslag: Förstudien respektive Alternativet .»Nu finns två förslag på bordet. Ett sätter fastighetsägarens intresse främst – ett sätter Operan och verksamheten i fokus. För Operan är det självklart att Alternativet är det bästa alternativet«, säger Fredrik Lindgren, VD för Kungliga Operan.Men oavsett vilket förslag som kommer att genomföras är det bestämt att Operan stänger från juli 2026 och fem år framåt.»Det är nödvändigt att stänga, det blir definitivt tufft och kommer att ha sina konsekvenser men även möjligheter genom att det är ett gyllene tillfälle att nå ut till hela Sveriges publik på helt nya arenor«, säger Daniel Norgren-Jensen till Dansportalen.»Vi tvingas till att bli mer kreativa och det är definitivt en styrka som baletten har och som jag tror vi kan vinna mycket på«, säger Daniel Norgren-Jensen.

  • Franz Valkama Raymonda Foto Roosa Oksaharju

    Premiärdansaren Frans Valkama har tilldelats Edvard Fazer pris av Suomen Kulttuurirahasto (The Finnish Cultural Foundation)


    Tidigare har följande dansare fått priset: Aku Ahjolinna, Ulrika Hallberg, Maija Hänninen, Tommi Kitti, Jarkko Niininen, Juha Kirjonen, Barbora Kohoutková, Minna Tervamäki, Jaakko Eerola, Carolina Agüero, Timo Kokkonen, Nicholas Ziegler, Salla Eerola, Tiina Myllymäki, Samuli Poutanen, Michal Krčmář, Eun-Ji Ha, Linda Haakana, Abigail Sheppard och hela Nationalbaletten i Finland, som fick priset som en grupp 1994. Priset har tilldelats från och med 1984.

    The Finnish Cultural Foundation’s Edvard Fazer Prize has been awarded to principal dancer Frans Valkama of the Finnish National Ballet. Valkama received the award trophy and the accompanying 10,000 euro cheque onstage at the Finnish National Opera and Ballet’s premiere of The Stravinsky evening on Friday 19 April 2024.


  • Kulturnatt Stockholm


     Danskrokimaraton och guidade turer
    Dansmuseet
    Dans, Familj, Konst/Hantverk, Museum, Vandring/Visning
    Vässa pennan och skärp sinnet när Danskrokimaraton rullar i gång! Under 3 timmar bjuds det på charleston och voguing med dansande modeller. Följ även med på en guidad tur i jubileumsutställningen om Svenska Baletten i Paris 100 år och gör ett dansstopp i museets vackra bankhall.

    Programpunkter
    18:00 - 00:00 — Dansstopp
    Slå dig ner och vila dina utmattade Kulturnattsben i ett dansant häng till poppiga toner.
    18:00 - 00:00 — Tre utställningar på Dansmuseet
    Passa på att bl.a. ryckas med i den virvlande utställningen "SNURR".
    18:30 - 19:00 — Visning av "Svenska Baletten 100 år"
    Om drömmar som gick i uppfyllelse, kärlek, dans och sena kvällar i 1920-talets Paris.
    18:30 - 21:30 — Danskrokimaraton
    En fantastisk kombination av dans, musik och konst, en kreativ utmaning som passar alla!
    19:30 - 20:00 — Visning av "Svenska Baletten 100 år"
    Om drömmar som gick i uppfyllelse, kärlek, dans och sena kvällar i 1920-talets Paris.
    20:30 - 21:00 — Visning av "Svenska Baletten 100 år"
    Om drömmar som gick i uppfyllelse, kärlek, dans och sena kvällar i 1920-talets Paris.

    Dansmuseets butik och Bistro Rolf de Maré har öppet hela kvällen!
    Hitta hit: Drottninggatan 17 Närmaste station: T-Centralen


  • Operan 16 April 2024

    Kulturnatten på Kungliga Operan – en upplevelse för alla sinnen


    Upplev Kulturnatten i Operahuset, bland guld, kristallkronor, sammet och tyll! De yngsta bjuds på kostymprovning och prova-på-opera och även de vuxna besökarna får chans att prova på både opera och balett. För den som hellre njuter av scenkonst från en plats i salongen bjuder kvällen även på modern dans med Kungliga Baletten och operapärlor från scenaktuella Barberaren i Sevilla, framförda av Kungliga Operans solister och musiker från Kungliga Hovkapellet.Operahuset håller öppet kl 18.00 - 24.00 under Kulturnatten, den 20 april.KVÄLLENS PROGRAMKOSTYMPROVNING FÖR BARN
    TID kl. 18.00-21.00 PLATS Promenoaren utanför 2:a raden INFO Här kan barn i alla åldrar klä sig i spännande kreationer som tagits fram till föreställningar på Kungliga Operan.

    OPERASÅNG FÖR BARN
    TID kl. 18.15–18.45, 19.00-19.30, 19.45-20.15, 20.30-21.00 PLATS Schweizeriet, 3:e nedre raden VILLKOR Begränsat antal deltagare per tillfälle, biljett kan hämtas i biljettkassan vid entrén från kl 18.00 samma dag. Först till kvarn gäller. INFO Här kan barn i åldern 6-10 år med hjälp av pedagoger från Unga Operan prova på hur det låter och känns att sjunga opera.

    PYSSELHÖRNA FÖR BARN
    TID kl. 18.00–21.00 PLATS Promenoaren utanför 3:e nedre raden INFO Skapa fantasifull karaktärskonst och sminkkort samt upptäck TV-serien Det magiska huset.

    PROVA TÅSKOR
    TIDER kl. 18.00–23.00 PLATS Promenoaren utanför 3:e övre raden VILLKOR Begränsat antal deltagare per tillfälle, biljett kan hämtas i biljettkassan vid entrén från kl 18.00 samma dag. Först till kvarn gäller. INFO Här finns det möjlighet för både vuxna och barn att prova tåskor. Gör du samtidigt en donation till tåskofonden så får du ett par skor signerade av operans dansare att ta med hem!

    DANSA KLASSISK BALETT OCH MODERN DANS
    TIDER kl. 19.15–19.45 (klassisk balett), 20.00-20.30 (modern dans) PLATS Studion, 3:e övre raden VILLKOR Begränsat antal deltagare per tillfälle, biljett kan hämtas i biljettkassan vid entrén från kl 18.00 samma dag. Först till kvarn gäller. INFO Workshop där du får testa att dansa likt Kungliga Balettens dansare gör. LEDARE (klassisk balett) Zhan Atymtayev med pianist Ani Tovmasyan LEDARE (modern dans) Hlin Hjálmarsdóttir (inspelad musik)

    OPERA MASTERCLASS
    TIDER kl. 21.00–21.30 PLATS Studion, 3:e övre raden VILLKOR Begränsat antal deltagare per tillfälle, biljett kan hämtas i biljettkassan vid entrén från kl 18.00 samma dag. Först till kvarn gäller. INFO Var med när Operans solist Jeremy Carpenter vägleder sopranen Emilia Utter. PIANIST Dmitry Tyapkin

    OPERASÅNG FÖR VUXNA
    TIDER kl. 22.00–22.30 PLATS Studion, 3:e övre raden VILLKOR Begränsat antal deltagare per tillfälle, biljett kan hämtas i biljettkassan vid entrén från kl 18.00 samma dag. Först till kvarn gäller. INFO Testa att sjunga opera under vägledning av Kungliga Operans sångpedagoger. PIANIST Dmitry Tyapkin

    OPERA SING-A-LONG
    TIDER kl. 19.15–19.45, 21.15–21.45, 22.15–22.45 PLATS Guldfoajén INFO Ta i från tårna och sjung med till kära operaklassiker! Leds av Matilda Wahlund och Jon Nilsson från Kungliga Operans kör, med ackompanjemang av pianisten Gunnel Lundberg. Texter finns på operan.se samt erbjuds i tryckt program på plats.

    BALETT OCH MODERN DANS PÅ STORA SCENEN
    TIDER kl. 18.30–19.00, 19.30–20.04, 20.30–21.05 PLATS Stora scenen INFO Dansare ur Kungliga Baletten framför Young Choreographers, som först spelades under januari i år. Här kliver balettens dansare in i rollen som koreografer och i många korta föreställningar leder sina kollegor genom många olika stilar och uttryck. Varje del innehåller en blandning av modern och klassisk dans.

    KOREOGRAF DEL 1 (18.30–19.00) VINE av Anna Cecila Meyer, ESTRELLITA av Jade Longley, FOR NO ONE av Daniel Norgren-Jensen, WHEN VENUS HELD MY HAND av Felicia Andersson, DOIN’ IT RIGHT av William Dugan TITEL OCH KOREOGRAF DEL 2 (19.30–20.04) VINE av Anna Cecila Meyer, INSPIRE ME av Jérémie Neveu, W.A.T. MOVEMENT av Kentaro Mitsomuri, BUT NOW YOU´RE LATE DARLING av Lorrenzo Fernandes

    KOREOGRAF DEL 3 (20.30–21.05) LORN av Julien Keulen, SULTRY ECHOES av Elisa Fosetti, ESTRELLITA av Jade Longley, DOIN’ IT RIGHT av William Dugan KONFERENCIER Katarina Aronsson och Nicolas Le Riche

    OPERA PÅ STORA SCENEN
    TID kl. 21.30–22.00, 22.30–23.00 PLATS Stora scenen Operans solister och musiker från Kungliga Hovkapellet framför höjdpunkter från Rossinis klassiker Barberaren i Sevilla. DIRIGENT James Duddle SOLISTER Konu Kim (som Greven), Luthando Qave (som Figaro), Daria Savinova (som Rosina), Therese Badman Stenius (som Berta) MUSIKER Jannika Gustafsson (violin), Genevieve Martineau (violin), Håkan Olsson (viola), Tamara Beliaeva-Bohlin (cello), Peter Bergström (kontrabas), Peter Fridholm (flöjt), Pelin Lius (oboe), Per Billman (klarinett), Anders Engström (fagott), Emma Van Den Ecker (horn) KONFERENCIER Katarina Aronsson
    Ett tips: Vill du se hela Barberaren i Sevilla så spelas den fram till den 29 april!

    VISNING AV DET MAGISKA HUSET
    TID kl. 22.15–23.45 PLATS Stora scenen Se vår webbserie Det magiska huset om livet bakom kulisserna i Operahuset. Passar nyfikna i alla åldrar!

    Operahuset håller öppet kl 18.00 - 24.00 under Kulturnatten, den 20 april. Kungliga Operan följer allmänna föreskrifter kring säkerhet vid större evenemang. Inga väskor större än ett A4 (21x29 cm) kommer släppas in i Operahuset under Kulturnatten. Barnvagnar får tas in men kommer genomsökas av ordningsvakter och behöver lämnas på angiven plats i stora entrén. Det finns obemannade garderober på varje våningsplan och vi uppmanar alla besökare att hänga av sina ytterkläder och inte ta med dem in i salongen.


  • Illustration: Nika Bozorgmehr

    Hösten på Kungliga Operan – en helande kraft i en orolig tid


    Det blir en storslagen höst på Kungliga Operan, som bjuder på kärlek, dramatik och en ny blick på den svenska historien i Gustavia, en nyskriven balett om Sveriges okända prins Gustav Badin Couschi. Världsstjärnor som Peter Mattei i Wozzeck och Nina Stemme i Jenufa gästar Operahuset och publiken bjuds även på älskade favoriter som Carmen, Tosca, Sweeney Todd och Askungen. Unga Operan bjuder på urpremiär av den interaktiva dansföreställningen Forever, med koreografi av Mari Carrasco och musik av Mikael Karlsson.

    »Vi befinner oss i en turbulent och orolig tid. Vi på Operan när en dröm om att den starka konst som vi presenterar i och utanför Operahuset är allmängiltig, att den kan förena människor oavsett bakgrund. Sådana drömmar och ambitioner behövs i en tid där samhällen slits itu av konflikter och splittring«, säger Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren.
    Höstens biljetter släpps den 2 maj.
    Höstens stora balettpremiär är Gustavia - berättelsen om Sveriges okända prins, som får urpremiär på stora scenen den 18 oktober.
    »Kungliga Balettens passion, kreativitet och briljans kommer i höst att lysa starkare än någonsin tidigare. Vår nya skapelse Gustavia är en hisnande berättelse som nystar upp den okända historien om Badin, en märklig gestalt ur Sveriges historia. En fängslande berättelse förvandlad till ett balettmästerverk, pulserande av energi, som en dramatisk film« säger balettchef Nicolas Le Riche.
    »Vi bjuder också in publiken att svepas med in i Askungens förtrollande värld – en tidlös familjevänlig sagobalett som tog publiken med storm när den hade premiär 2022. Gör er redo för en höstsäsong fylld av förundran, känslor och oförglömliga stunder!«Operarepertoaren bjuder på premiär för Wozzeck med världsstjärnan Peter Mattei, som åter gästar Operahuset efter vårens succé i Parsifal. Dirigent är Kungliga Operans musikchef Alan Gilbert. Under hösten får publiken även uppleva makalösa Nina Stemme, som gör Jenůfa tilsammans med stjärnskottet Cornelia Beskow.Vi kan även se fram emot kära återseenden i form av klassiker som Carmen med Miriam Treichl i titelrollen, musikalsuccén Sweeney Todd med bland andra Ola Eliasson och Karolina Blixt och Tosca, där stjärnsopranerna Malin Byström och Christina Nilsson åter igen alternerar i titelrollen, hovsångare Karl-Magnus Fredriksson återkommer i rollen som Scarpia och David Junghoon Kim gör rollen som Cavaradossi. Den unga publiken bjuds in till dans med Unga Operan, när det blir urpremiär för den interaktiva föreställningen Forever.»Konst och kultur låter oss reflektera tillsammans. Kungliga Operan kan erbjuda en plats där vi kan stanna upp och försöka förstå våra gemensamma erfarenheter, en plats där människor kan mötas och tänka och känna tillsammans. Vi behöver den typen av arenor mer än någonsin. Vi är stolta över att kunna presentera Mari Carrascos nya verk för unga, Forever, där publiken blir en del av en pågående fest i Rotundan och vi kommer alldeles nära dansarna. Maris verk har en säregen energi som engagerar och berör«, säger tf Operachef Ellen Lamm.Det visuella konceptet för höstens repertoar, Den universella konsten som en helande kraft i en orolig tid, är skapat av Göteborgsbaserade illustratören Nika Bozorgmehr.Höstens repertoar på Kungliga Operan CARMEN, nypremiär 7 september
    Georges Bizets Carmen från 1875 är en av världens mest älskade operor. I Johanna Garpes kritikerrosade version är Carmen en mogen, kreativ och rebellisk kvinna som lever ut sin sexualitet. Titelrollen görs åter av Miriam Treichl, som gjorde rollen vid premiären. Som Don José alternerar Daniel Johansson med Joachim Bäckström. Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör medverkar. Dirigent är Yves Abel.
    TOSCA, nypremiär 21 september
    Kungliga Operans storslagna och tidstrogna Tosca utgår från den verkliga spelplatsen – Rom år 1800. Sedan urpremiären för exakt 100 år sedan har verket behållit sin plats i toppen på listan över världens mest spelade operor. Nu är den tillbaka med de internationella stjärnorna Christina Nilsson och Malin Byström som alternerar i titelrollen. Som Mario Cavaradossi ser vi David Junghoon Kim och Baron Scarpia spelas av hovsångare Karl-Magnus Fredriksson. Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör leds av alternerande dirigenterna Daniele Callegari och Pietro Rizzo. Regi av Knut Hendriksen.
    FOREVER, Unga Operan, urpremiär 27 september
    Vem har inte någon gång känt sig ensam på en fest, trots att man är bland folk? Koreografi av Mari Carrasco, som är en av dagens mest intressanta koreografer. Musik av Mikael Karlsson, hyllad för flera samarbeten med koreografen Alexander Ekman och senast uppmärksammad för operaföreställningen Melancholia; samt Jenny Nordbergs på en gång både supernaturalistiska och artificiella scenografi och Mira Svanbergs suggestiva ljussättning – skapar de en föreställning som helt och hållet utgår ifrån spelplatsen: Rotundan. I dansföreställningen Forever är publiken en del av en pågående fest och förflyttar sig under föreställningen från att vara betraktare på avstånd till att bli delaktiga festdeltagare. Föreställningen kretsar kring liv och död, sorg och hopp, och att vara en del av ett flöde och en fortsättning. Hur kan man på en och samma gång vara en individ och en del av en grupp? Föreställningen riktar sig främst till publik på högstadiet och gymnasiet.
    JENUFA, nypremiär 28 september
    Den lovordade sopranen Cornelia Beskow och världssopranen Nina Stemme i mästarmöte! Med stora röster och scenisk skicklighet har de båda nått internationella framgångar på var sitt håll med den hjärtskärande Jenůfa – nu gör de det tillsammans på Kungliga Operan. »Det går inte att värja sig mot Jenůfa« skrev SvD om uppsättningen som hade premiär 2017, i regi av Annilese Miskimmon, chef för English National Opera. Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör leds av dirigent John Fiore.
    GUSTAVIA - berättelsen om Sveriges okända prins, urpremiär 18 oktober
    Han förslavas och förs från Västindien till det svenska hovet på 1750-talet som en gåva. Han är föremål för drottningen Lovisa Ulrikas sociala experiment men också för hennes kärlek. Han inleder ett hemligt förhållande med prinsessan Sofia Albertina. Hans rival är Sveriges blivande kung, Gustav III, som också är hans älskade bror. Gustavia är den otroliga berättelsen om Gustav Badin. Ett fartfyllt drama i balettgestalt, en okänd del av Sveriges historia, en saga om makt, normer och uppror.
    Den verklighetsbaserade berättelsen om Gustav Badin Couschi kommer till liv på Kungliga Operans scen med ett stjärnspäckat konstnärligt team. För regi och libretto står filmskaparen Amir Chamdin, senast aktuell med Börje – The Journey of a Legend, om ishockeyspelaren Börje Salmings liv. Koreograf är Pär Isberg som tidigare skapat baletter som Ringaren i Notre Dame, Pippi Långstrump och inte minst långköraren Nötknäpparen. Kostymerna är kreerade av Selam Fessahaye, flerfaldigt prisbelönt designer vars kreationer har burits av bland annat Beyoncé och Kronprinsessan Victoria. Den välkända filmscenografen Cinzia Lo Fazio och Tobias Rylander, ljusdesigner för alltifrån Beyoncés världsturné till Loreens Eurovisionvinnare, ramar in Badins värld i dekor, ljus och projektioner. Dramaturg är David Nzinga. Kungliga Hovkapellet leds av dirigent Philippe Béran.WOZZECK, premiär 16 november
    Två världsartister samsas på Kungliga Operans scen när Peter Mattei och Malin Byström möts i Wozzeck, en stor operaupplevelse baserad på en sann historia om krig och utsatthet. Hör två av våra främsta sångare i Alban Bergs opera som hade premiär 1925, vars angelägna tema har tydliga paralleller med världsläget i samtiden. Denna uppsättning är en samproduktion med franska Opéra de Lyon, i regi av Richard Brunel. Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör leds av Kungliga Operans musikchef Alan Gilbert, alternerande med John Fiore.
    ASKUNGEN, nypremiär 29 november
    Årets julbalett är Askungen skapad exklusivt för Kungliga Baletten av Tamara Rojo, chef för San Francisco Ballet. Tillsammans med färgstarka kostymer av modeskaparen Christian Lacroix och Prokofjevs klassiska och välkända musik skapas en färgsprakande kväll för hela familjen. Ljusdesign av Tobias Rylander, som även skapat scenbilden tillsammans med Christian Lacroix. Kungliga Hovkapellet leds av dirigent Ewa Strusińska.
    »Kostymfest när Lacroix klär Askungen till bal«, skrev SvD i samband med premiären.
    SWEENEY TODD, nypremiär 13 december
    »Det är en ynnest att få uppleva Michael Cavanaghs solida, genomtänkta och välljudande iscensättning på Kungliga Operan«, skrev DN efter premiären 2023 på Stephen Sondheims musikal Sweeney Todd. Föreställningen spelades då för utsålda hus och gör nu efterlängtad återkomst med Ola Eliasson i titelrollen, Karolina Blixt som Mrs Lovett och Jens Persson Hertzman som Anthony Hope. Medverkar gör även Kungliga Operans kör, samt Kungliga Hovkapellet. Dirigent är David Björkman.
    Under hösten fortsätter även de populära lunchkonserterna i Guldfoajén, samt konsertserierna Blue Hour och Guldkonserter. Balettfantasterna får chansen att möta koreografen Pär Isberg under en öppen repetition med Kungliga Baletten; Meet the choreographer.
    Året avslutas traditionsenligt med Nyårskonsert, som i år ges vid två tillfällen.
    Biljetterna till höstens föreställningar släpps den 2 maj.



  • De fem dansarna i Nicolas Huchards föreställning The Barefoot Diva.

    Bröder och systrar förenas på dansgolvet under årets Up North-helg, 4-5 maj på NorrlandsOperan



  • Det här ger GöteborgsOperans danskompani säsongen 2024/2025!



  • Opera de Paris 2024-2025

    La saison 24/25 de l'Opéra national de Paris est en ligne !



  • Flest lästa artiklar på Dansportalen jan-mar



  • Världspremiär för dansverk av Emma Portner och Yoann Bourgeois fredag den 12 april. Foto: Lennart Sjöberg

    Vårens stora dansupplevelse – världspremiärer av Emma Portner och Yoann Bourgeois samma kväll



  • Forever, urpremiär 2024. Foto Kungliga Operan/ Morgan Norman

    Forever - unga känslor på prov i en ständigt pågående dansfest



  • Alicija Klimaševska Vinnnare Juniorer PdN 24

    Prix du Nord 2024 – flickornas guldår



  • Litauen vann både senior- och junior-gruppen på Prix du Nord i Göteborg



  • Limelight KSB

    Limelight på Kungliga Svenska Balettskolan



  • Svansjön, Kungliga Baletten 2024. Foto: Kungliga Operan / Håkan Larsson

    Nypremiär för Nurejevs Svansjön med Kungliga Baletten



  • Samproduktionsbidraget från Europe Beyond Access ska stödja ny innovativ scenkonst.

    Ansökan öppen för Europe Beyond Access samprodukionsbidrag



  • Publikrusning till salongen – dags att satsa på Kungliga Operan!



  • The Glass Slipper. Foto Marie Mossle

    Gina Tse's balett The Glass Slipper
    fredag 22 mars 18.30, lördag 23 mars 12.30 och 16.00.



  • Ny uppsättning av Romeo & Julia på Stora Teatern med en full balettensemble och orkester på scen



  • Charlotte Engelkes revives SWEET Reginateatern i Uppsala den 11 april



  • Kaniner. : Jens Rosén och Oscar Salomonsson

    Oscar Salomonsson dansar Pulcinella på Opéra Comique i Paris den 9 - 19 mars



  • Fotograf Andrea Avezzù.

    Stockholm 59° North gästar New York



  • Aniara är en samproduktion mellan Skånes Dansteater och Moomsteatern. Regi och koreografi av Carl Knif, premiär 18 oktober 2024.

    Skånes Dansteater och Moomsteatern kliver ombord på Aniara



  • Är du redo för Kärlek & kaos?



  • Kungliga Operan gästspelar på flera platser i sommar



  • In Wind or Dust av grekiska koreografduon Danae & Dionysios får världspremiär på Skånes Dansteater 29 februari. Sen väntar turné i Skåne.

    Tibetansk poet och miljöaktivist inspirerar i In Wind or Dust



  • Bathtub Ballet, Kungliga Baletten 2024. Koreografi Emma Portner. Foto Kungliga Operan Nils Emil Nylander Nylander

    Världspremiär och kärt återseende på samma scen: Timulak/Portner med Kungliga Baletten



  • GöteborgsOperan får sparkrav på 50 miljoner



  • PrizeWinners 2024 PDL

    Prix de Lausanne 2024 Prize Winners



  • Finalists PDL 2024

    Prix de Lausanne 2024 Finalister



  • Pär Isberg

    Koreograf Pär Isberg tilldelas Kungliga medaljen Litteris et Artibus



  • PDL 2024

    Prix de Lausanne 2024
    Young Creation Award 2024 winners



  • Anna Haidal

    Ukrainska Anna representerar Sverige i Prix de Lausanne



  • Dansaren Emma Välimäki. Foto Håkan Larsson

    2023 rekordår för Skånes Dansteater



  • Torkel Blomkvist

    350:e föreställningen av Nötknäpparen 10 jan tillägnas Torkel Blomkvist



  • Svenska folket: Sluta spara på kulturen!



  • SVB Romeo & Julia

    Ny uppsättning av Romeo & Julia på Stora Teatern med en full balettensemble och orkester på scen



  • NorrlandsOperan

    Norrlandsoperan startar 2024 med sylvass dans på is



  • Processen Stadsteatern 8 dec

    "Processen" av dansaren, koreografen och regissören Carl Knif



  • Per-Henrik Hartmann, VD Higab läser motiveringen fr vä Gun lund initiativtagare till priset, koreografen Jonny Berg, koreografen Sebástian Ruiz Bertilson och P-H Hartmann

    Jonny Berg och Sebastian Ruiz Bertilson får Göteborgs Danspris 2023



  • Kenneth Kvarnström

    Kenneth Kvarnström is the new artistic director of Kuopio Dance Festival



  • Joyride the Musical – C’mon join the joyride!



  • Snurr på Dansmuseet 25 nov

    Utställningen SNURR på Dansmuseet öppnar 25 nov



  • JohannesÖhman-FotoMatsBäcker.

    Johannes Öhman, teaterchef på Dansens Hus, har fått sitt förordnande förlängt till 30 juni 2030.



  • Anna Haidai uttagen till Prix de Lausanne 2024



  • Stillness thru movement

    Anton Corbijn och GöteborgsOperans Danskompani i unikt möte – fotoutställning 3 nov – 12 dec



  • Fine Lines, duett i koreografi av Roser López Espinosa

    Europe Beyond Access tilldelas 2 miljoner euro från Europeiska unionens program Kreativa Europa.


För fler artiklar – Klicka på valfri månad för att se tidigare artiklar.

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil