Artiklar från 2008 – till idag
Jag säger det direkt: alla bör se GöteborgsOperans uppsättning av Charlie och chokladfabriken – och då menar jag oavsett åldrar. För här bjuds på magi, fantasi, sanningar och fabulösa insatser i en värld som får drömmar att bli verkliga och alla att mötas.
Dagen före premiären träffar jag Simen Gloppen från Norge. som fått uppdraget att koreografera musikalen. Ett, som jag förstår drömuppdrag.
”Jag har varit med själv i en tidigare uppsättning, så jag känner ju musikalen väl. Det första jag gjorde när jag fick erbjudandet var att nollställa mig från alla minnen och gå in i fantasivärlden med öppna sinnen. Fantasin spelar en viktig roll i storyn och budskapet; att man ska våga drömma stort och våga göra något av ingenting, är så centralt. Precis som när Charlie gör en gåva till sin farfar Joe av en slängd papperslapp”, säger Simen.
Våga är nyckelordet
För den som varken läst Roal Dahls roman eller sett filmen handlar historien om Charlie, en fattig och godhjärtad pojke som älskar godis. Han bor vid en soptipp, men också nära den mystiska Willy Wonkas chokladfabrik. När Willy Wonka meddelar att han gömt fem guldbiljetter i chokladkakor, vinner Charlie den sista och får besöka fabriken.
Tillsammans med andra bortskämda barn möter Charlie en fantastisk men också farlig och skrämmande värld, där girighet bestraffas och Wonkas oompa-loompier-armé som försöker hålla ordning på allt. Men fabrikens underverk kräver fantasi. De syns bara om man tror på dem.
Många stilarter
Utmaningen för Simen och hela teamet har varit att musikalen utspelar sig i så många olika rum. Varje guldbiljett hittas i olika världar. Varje rum i chokladfabriken har så tydlig identitet.
”Det är som en kalendermusikal, där man får inblick i en ny värld bakom varje lucka”.
Simen har löst det genom att hämta inspiration från folkdans-vibes, dansklubbar i L A, klassisk musikal à la Broadway, stepp och balett.
Musikaliskt ansvarig är West End-dirigenten Michael England. För regin står musikalveteranen Mattias Carlsson. Tillsammans med sitt team har han skapat en välkomnande värld fylld av nostalgi, en del otäckheter och massor av finurliga praliner.
Hur ser en oompa-loompier ut?
I andra akten var frågan; hur ser oompa-loompier, ut? Är de små som i filmen eller något annat? Och hur dansar de? Simen insåg att det måste bli något annorlunda och konstigt, något som inte förväntas.
”Jag gick in i min egen ’korky’ fantasivärld för att se vad som är roligt och konstigt på samma gång. Oompa-loompierna är som en chokladarmé, lite lätt hotfulla. De marscherar konstigt, de dansar 70-tals disco och i nötrummet fick de bli stora ekorrar som dansar balett och trippar på tå.”
Maxat överallt
Teamet har haft många vilda idéer, men också kravet på sig att kunna förverkliga dem.
Så det var ett extremt förberett team som kom till GöteborgsOperan inför den åtta veckor långa repetitionsperioden. Det är ett stort maskineri som hanteras skickkligt, en generös och färgstark scenografi, suveränt ljus. Och minst sagt fantasifulla kostymer som gav en del överraskningar i att anpassa koreografin. Men det tog Simen som en rolig utmaning att bara göra det till det bättre.
”Jag har levt med musikalen i 1 ½ år, nu känns det så självklart att lämna över ägarskapet till artisterna, de löser det så bra”, säger Simen som också vill sända ett tack till sin assistent Gustav Jönsson.
Charlie x4
Jag ser inte premiären (21/9) utan andra föreställningen (25/9). Stämningen i salongen är på topp. Publikens medelålder har sänkts flera decennier. Så härligt att se alla förväntasfyllda barn, unga killar och tjejer som dagen till ära klätt upp sig. Kanske är det deras första musikalupplevelse? Eller så är det Ola Salo som lockar. Jag hoppas att det blir ett fint minne som lockar till fler besök.
Rollen som Charlie Bucket görs av Leo Stadelmann Andréas. På premiären gjordes Charlie av Edith Lyttkens. Två killar och två tjejer alternerar i rollen. Leo axlar rollen med bravur och agerar och sjunger lika övertygande som Ola Salo i huvudrollen. Vilka drömroller de fått. Ja, hela ensemblen och orkestern är på topp och scenen är fylld av ögongodis, effektfulla detaljer och överraskningar.
Första akten hade mått bra av att kortas något. I övrigt är det som att sitta med en stor godispåse i famnen och bara njuta, nummer för nummer, bit för bit. Söt som syrlig, besk som sur. För allt är inte sockersött i Roald Dahls värld, utan vi får tugga i i oss en hel del sanningar också.
Ordkonst
Den svenska textöversättningen är träffsäkert nutidsanpassad och fylld av snärtiga one-liners, humor och sensmoral som säkert kan ge upphov till många intressanta diskussioner hemma vid middagsbordet, eller varför inte högläsning i skolan! Erik Fägerborn har hittat tonläget och gjort budskapet dagsaktuellt.
När applådåskorna avklingat – Charlie tar hem de största! – lämnar jag teatern med ett sockersött leende på läpparna. Det här var godis för alla sinnen. Så skynda att skaffa din (guld)biljett och våga ge dig hän.
Helene Friberg
Göteborg
Charlie och chokladfabriken
GöteborgsOperan
Baserad på: Roald Dahls roman
Regi: Mattias Carlsson
Musik: Marc Shaiman.
Sångtexter: Scott Wittman, Marc Shaiman
Svensk översättning: Erik Fägerborn
Musikalisk bearbetning: Björn Dobbelaere
Dirigent och musikaliskt ansvarig: Michael England
Manus: David Greig
Koreografi: Simen Gloppen
Scenografi: Lucy Osborne
Medverkande: Willy Wonka: Ola Salo, Charlie Bucket: Leo Stadelmann Andréas samt Karin Mårtensson Ghods, Lars Hjertner, Zorka Hunjak, Timo Nieminen, Ingahlill Wagelin, Robert Sillberg, Carina Söderman, Julia Carlström, David Lundqvist, Amanda Lindgren m fl.
Spelas t o m 12 april 2025.
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision