Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Dansmuseet Nurejev 1

Ur Paradis perdu av Roland Petit. Foto Francette Levieux. Dansmuseet Stockholm

17 okt
2022

Passion på Dansmuseet

Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century. Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänkt som en vandringsutställning. Första anhalt är Stockholm och den finns kvar till 8 januari 2023.

Här kan ses 14 rollkostymer och 49 foton från Charles Judes privata samling. Dessutom bjuds på olika former av anföranden. En kväll var Kungliga Balettens chef Nicolas Le Riche inbjuden att tala om sitt arbete med Nurejev. Le Riche var på bästa humör, talade öppenhjärtigt och svarade villigt på frågor från publiken. Han hade oerhört mycket att dela med sig av.

Utställningen innehåller också ett utmärkt urval filmavsnitt på omkring 20 minuter, sammanställt av Klara Berggren, bland annat museipedagog på museet. Det finns också tjugo böcker om Nurejev att botanisera i. Utställningen rekommenderas å det varmaste. Medlemmar i museets vänförening går in gratis.

Dansmuseet Nurejev

Ur Paradis perdu av Roland Petit. Foto Francette Levieux. Dansmuseet Stockholm

Ett liv i dans – något om den oförliknelige
Rudolf Nurejevs passion för dans var ojämförlig, och han sparade sig inte. Att dansa 250 huvudroller om året slet på hans kropp och han kom att behöva kraftig morgonmassage för att komma upp ur sängen. Men att sluta? Aldrig! ”Till den sista droppen blod” lär han ha sagt.

Han tidiga år var obemärkta. Han föddes 17 mars 1938 på ett tåg. Betecknande: hans liv blev ett i kappsäck, med dansen som fast punkt. Första gången han såg en balett var 1945: Tranans sång, musik Stepanov. Den gjorde bestående intryck, och han började dansa karaktärsdanser hemma i det tatariska Ufa, väster om Uralbergen i Södra Ryssland.

Så småningom sökte sig Nurejev till baletten, och i Leningrad gjorde man ett undantag för honom. Under ledning av den storartade pedagogen Alexander Pusjkin genomgick han en hel balettutbildning på tre (3!) år. Hans examensuppvisning (ett solo ur Korsaren, kan beskådas på museets filmskärm) blev en sensation. Han anställdes omedelbart på Kirovteatern och blev snart dess största manliga stjärna.

Dansmuseet Nurejev

Från repetitioner på Don Quijote. Nurejev i mössa. Foto Francette Levieux. Dansmuseet Stockholm

Tre år senare, 1961, gästspelade baletten i Paris, och resten är historia. Nurejev hoppade av, och visade under en lång karriär i väst hur dynamisk och mångsidig mansdans kan vara. Med en gourmands aptit kastade han sig över alla möjliga scendansformer, och han fick mängder av koreografier skapade för sig. Hans mäktiga personlighet gjorde överallt outplånliga intryck.

Efter hans första framträdande i London lär, enligt en tryckt bok, åskådare ha kastat upp på scenen inte bara en sedelrulle med gummisnodd omkring, utan också arton par trosor och ett antal hotellrumsnycklar. Med mera.

Redan 1962 började Nurejev dansa med Margot Fonteyn, den största företrädaren för den eleganta engelska stilen. Hon var 42, han 23. I en av museets visade filmer säger hon att hon var rädd att det skulle se ut som ”mutton dancing with lamb”, men hon tog chansen, och resultatet blev baletthistoriens kanske vackraste partnerskap. När de dansat Svansjön på Stockholmsoperan 1967 varade slutapplåderna i 55 minuter.

Dansmuseet Nurejev

Från vänster: två jackor till Giselle, akt 1 och en svart till Giselle , akt 2. Foto Johan Rosenqvist. Dansmuseet Stockholm

1963 debuterade Nurejev på vita duken, i en filmatisering av Fokins Sylfiderna. Filmerna blev med tiden många. En originell sådan var Ken Russells långfilm Valentino (1977), där Nurejev gav utlopp för hela sitt register som skådespelare, när han gestaltade en annan legendarisk aktör: Rudolf Valentino.

Nurejevs karriär blev ett enmans triumftåg i dans. Han blev kopiöst rik och när han dansade krävde han – vackert och viktigt! – att ballerinan skulle få minst hälften av det gage han själv fick.

1983 utsågs han till balettchef på Parisoperan. Det var också där han gjorde sin sista stora insats för baletten: en egen uppsättning av klassikern La Bayadère. Hans assistent då var hans forna partner från Leningrad: Ninel Kurgapkina (hennes förnamn var en innovation: Lenin baklänges!). På scenen efter premiären tilldelades han av kulturministern Jack Lang Frankrikes finaste kulturorden: Ordre des Arts et des Lettres (i Sverige Litteris et Artibus). Kort därefter, 1993, avled Nurejev i sviterna av AIDS.

Nicolas Le Riche DM

Nicolas Le Riche under samtalet med Erik Mattsson på Dansmuseet. Foto Cristian Hillbom

Utmärkta arrangemang under utställningen
En levande höjdpunkt i utställningen var, som nämnts, balettchef Nicolas Le Riche presentation av Nurejev i samtal med museets intendent och tf chef Erik Mattsson. Nurejevs metod för att förädla de klassiska baletterna bestod bland annat i att lägga till solon för den manlige dansaren i alla akter där sådana inte redan fanns, plus gärna två solon extra i sista akten.

Och då gjorde han de nya solona koreografiskt ytterligt intressanta, med stora hopp och små, piruetter, batteringar och härliga diagonalkombinationer. Två exempel: Första akten i Svansjön är mest en berättande akt. I Nurejevs version dansar Prinsen där ett högklassigt solo. Likadant i andra akten av Törnrosa, som annars mest är en mimscen som ska förmedla att hundra år har gått: också där skapade han ett innehållsrikt solo.

Som balettchef insisterade Nurejev också på att det inte skulle vara någon skillnad mellan höger och vänster. Särskilt solister måste kunna utföra dubbel tour ”en l’air” åt båda håll. Kårdansare kunde också få spännande koreografier att framföra. Genomgående: Nurejev drev sina dansare, drev och drev, vidare och vidare – och deras standard blev högre.

Le Riche tvekade heller inte att tala om vad Nurejev hade kallat den unge dansören vid en tidig repetition: jolie cul! Mild översättning: Läckra häcken! Två andra anföranden hålls av Erik Näslund (27/10) och Ann-Cathrine Byström (24/11).

Dansmuseet Nurejev

Léon Baksts kostym till Faunen i En fauns eftermiddag. Foto Johan Rosenqvist. Dansmuseet Stockholm

Lunchprat
Under rubriken Lunchprat om Nurejev kan man på tisdagar kl. 13 få lyssna till dansare som arbetat med Nurejev. Först ut i raden var Klas Rickman, full av berättarglädje. Särskilt under sin tid som dansare i Festival Ballet (numera English National Ballet) fick han uppleva Nurejev på nära håll, framför allt under balettens långa turné till Australien 1977. Den blev förstås jättesuccé för både Nurejev och Festival Ballet. Och vid ett tillfälle där under en fest hade Nurejev bestämt sig för att sjunga Mick Jagger-låtar till en orkester! Det torde ha varit en alldeles speciell upplevelse.

Klas Rickman var också en flitig fotograf, och han hade med sig några av sina foton. Ett annat föremål han hade med sig var en klenod: en CD med Nurejev som dirigent! Också Rosy Jauckens kommer att tala på tisdagar.

En nåd att stilla bedja om, och Slutord
Charles Jude gick, likt Nicolas Le Riche, i pension från Parisoperans balett som étoile (= stjärna). Jude är numera styrelsemedlem i Rudolf Nurejevs Stiftelse, som på nätet har en innehållsrik hemsida på franska, engelska och ryska. Kostymerna och fotografierna i utställningen är Judes personliga egendom. För ett drygt år sedan gästade han Stockholm för att sätta upp Nurejevs Svansjön, men tänk om han kunde återkomma hit och tala om sina erfarenheter av Nurejev?

En framstående danshistoriker och kritiker skrev vid ett tillfälle: ”Samtidigt med att dansaren är konstnären är han också konstverket.” (André Levinson, 1929) Visst passar de orden i högsta grad på Nurejev? Ett levande konstverk.

Peter Bohlin
Stockholm


 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

 • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
  Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

  I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

 • DonQuixote 1
  Don Quixote: A triumph for the company
  Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

 • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
  Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
  Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

 • Drottningholmsteatern
  Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
  Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

 • Carl Sjögren Felicia Andersson
  Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
  Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

 • Unai Celis Peribanes
  Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
  Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

 • RBS Defile
  A thrilling show with the Royal Ballet School
  The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

 • Folia
  José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
  För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

 • KSB på Operan 12 juni
  Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
  På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

 • Nathalie Nordquist Jonathan Davidsson Törnrosa
  Balettgala med hög kvalitet och välavvägd variation
  Det finns ett sug efter klassisk dans, därom råder ingen tvekan. Balettgalan i halländska Kungsbacka blev en succé innan pandemin, och härom veckan ringlade kön äntligen lång utanför Kungsbacka Teater...

 • Clark Engelgroth Maya Schonbrun
  Young Ballet Stars of the future showed their skills in Helsinki
  The Artistic Director of the Finnish National Ballet, Madeleine Onne , worked as the chair of the judges at The 9th Helsinki International Ballet Competition. When welcoming us all to the prize distrib...

 • Five short stories and a prelude av Ana Sendas
  Innehållsrik föreställning på Riddarfjärdsteatern
  Kungliga Svenska Balettskolans avslutande uppvisningar för spelåret 2021-2022 var uppdelade på tre tillfällen. Det första programmet, med titeln Promises, gavs på Riddarfjärdsteatern 20 maj. Föreställ...

 • 2022 års stipendiater och medaljör.
  Carina Ari Dagen firades igen med nya stipendiater och en välförtjänt Carina Ari-medalj
  2022 kunde Carina Ari Dagen åter firas. 16 maj samlades i Operans guldfoajé en krets entusiaster för att hylla stipendiater och mottagare av Carina Ari Medaljen och, inte minst, mecenaten själv. Henne...

 • Askungen Woo Romano
  Colourful new Cinderella in Stockholm
  Tamara Rojo’s new production of Cinderella in Stockholm is successfully adapted to current themes. Cinderella is a refugee washed up on the shore still clutching a precious photo of her family. Two po...

 • Little Dragon
  Dansfestival förgyllde Göteborg
  Under tre dagar i maj förgylls Göteborg av dans. GöteborgsOperans andra dansfestival är ett forum för nyskapande, oförutsägbara möten med publiken, samarbeten mellan artister och olika konstformer, en...

 • Peter Pan och Wendy
  Peter Pan och Wendy ett balettäventyr för hela familjen
  ”Det blir en magisk dansföreställning för hela familjen”, säger Sebastian Michanek om Svenska Balettskolan nya verk Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern i Göteborg. Förutom skolans danselever med...

 • Kasperi Kolehmainen
  Talangfulla elever i den Nationella tävlingen
  En Nationell danstävling för unga dansare ordnas varannat år i Helsingfors. Det är Balettpedagogernas förening som står som arrangör av tävlingen.Solisterna är indelade i tre grupper, 12-14 år, 15-16 ...

 • Grand Ballet de Kyiv
  En alldeles ovanligt känslofylld Giselle i Karlstad
  Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva detta: Publiken hälsar den manlige huvudrollsinnehavaren med samfällt jubel, efter ett framförande av en klassisk balett, när han vid applådtacket vecklar u...

 • ProDance1
  Helsingfors: Festgala med många stipendiater
  Föreningen Pro Dance har varit verksam i 50 år i Finland. En festgala firades vid Aleksandersteatern en söndagseftermiddag i mars. Ändamålet med verksamheten är att samla in medel för att med stipendi...

 • swanlake kiev
  Se den ukrainska Svansjön på bio – alla intäkter går till UNHCR
  Det är folkrörelsen Folkets Hus och Parker som driver initiativet ”Live på bio”. I dessa bistra tider visar man, för första gången, en balett från Kievoperan: Svansjön. Alla intäkter från visningarna ...

 • Stabat Mater KSB 1
  En beundransvärd säkerhet och ett övertygande lugn i framförandet
  Favourites är en elevföreställning med fyra verk på Kungliga Svenska Balettskolan som var genomgående i hög klass på dansandet. Alla fyra var gruppdanser med från åtta till elva medverkande från gymna...

 • Eskapist4
  Läs vad Peter Bohlin skrev om Eskapist vid premiären 2019
  Alexander Ekmans Eskapist: En visionär svingar sitt trollspö


 • The company demonstrated their enthusiasm in vivid characterisations.
  Under the direction of Nicolas Le Riche, the Royal Swedish Ballet presented a double bill of French choreography. Roland Petit’s Carmen is a timeless gem. Premiered in London in 1949, the choreographi...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil