Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Last Boy Left

Left är ett solo med Emilie Leriche. Foto Danijel Bogdanic

10 okt
2022

Dansfest i nord målar med bred pensel

Vi startar med film, två premiärer. I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och koreografi av danskonstnären Pascal Marty. Medverkande i filmen är Pascal Marty och Emilie Leriche. Den andra filmen var en dokumentär av filmaren Håkan Larsson som skildrar Dans i Nords Norrbottenturné 2020.

Filmaren Shawn Fitzgerald Ahern har en gedigen meritlista, och det är en bedrift av Dans i Nord att ha lockat honom ända till nordligaste Sverige. Han kan ståta med två Oscarsvinster i klassen Mayor Motion pictures och tre Grammynomineringar. Hans dansfilmer har vunnit priser över hela världen.

Pascal Marty har arbetat i bland annat Genève och Göteborgsoperans danskompani. Han har som koreograf skapat flera verk för Dans i Nord.

Filmen ”The last boy left” är en fängslande resa ut i ett land av tomhet, ett sökande efter något för alltid förlorat. Stilen är drömsk. Via en övervintrad bensinmack hamnar vi i skogen, en svart ren visar sig mirakulöst och ser nyfiket på dansaren i skogen, Pascal Marty. Emelie Leriche som kvinnan i filmen har en nedtonad stil men är en god skådespelare såväl som dansare. Kvalitén är hög. Man söker spår i rester och ruiner av det som en gång blomstrade.

Last Boy Left

The last boy left. Foto Danijel Bogdanic

Det är hjärtskärande att titta in i den vackra gymnastiksalen i den skola där till sist den enda eleven fanns kvar, ”The last boy left”. Fotot av Danjel Bogdanic är fint och känsligt. Att dessa internationella artister funnit inspiration här uppe i den underbara men ibland karga miljön är riktigt intressant för framtiden. Kostymerna skapades av Maria Sjödin och transporterades från Göteborg i stora lådor, ett speciellt företag med tanke på volymen.

För den som är nyfiken finns möjlighet att se filmen den 18 november i Gottsunda, utanför Uppsala.

Film nummer två var världspremiär av dansdokumentären ”Vem är till för vem?” av filmaren Håkan Larsson från Dans i Nords Norrbottensturné 2020. Dokumentären av Håkan Larsson skildrade Dans i Nords verksamhet, kultur i glesbygd. absolut intressant men mer upplysande än upphetsande. Vi fick emellanåt lyssna till kommunpolitikers utsagor och hoppas att deras mål och mening kan förverkligas.

Rennie Mirro

"Dansa Rennie". Foto Markus Gårder

Rennie Mirro – "Dansa Rennie"
Följ med när Rennie Mirro tar oss med bakom kulisserna! Att vara dansare har alltid varit en stor del av Rennies identitet, nu reflekterar han kring livets olika faser, om hur åldrandet kan påverka ens yrkesroll och om utmaningarna att hitta en ny roll i nya sammanhang. Folkkära Rennie Mirro tar med publiken bakom fasaden i en nästan fullsatt Black Box, Acusticums teaterlokal.Vi får ta del av artisten i en modig, självbiografisk föreställning som borde intressera långt fler än de som kommer!Rennie Mirro kastar sig ut och blottar sina inre frågetecken i en fiktiv terapisession. Där hamnar vi i ett utlämnande av demoner och mening i livet. Dansen som kan vara den meningen, men sen då? ”Dansa Rennie” har turnerat med Riksteatern hela våren, kanske återstår några stopp.

Det är oavbrutet spännande, han avbryter med dans, sång och stepp. Den stora scenvanan kommer fram, dansaren Rennie Mirro har utvecklats till en mångsidig artist och skådespelare. Rennie är ju också en entertainer som vi inte visste att vi behövde! Men när vi ser honom dansa och hör honom sjunga, då vet vi! Det är högklassigt! Man kan tro att det riktar sig till en smal publik men då tar man miste.

Föreställningen visar sig vara allmänmänsklig och belyser uppenbara problem som verkligen många fler män, men även kvinnor borde se och känna igen sig i. De som vill kan också få njuta av Roxy Storband med Rennie som vokalist efter föreställningen, tjusig bonus med smokingen på.”Left” är ett solo för Emilie Leriche där mellanrummen undersöks, att vara mittemellan.

Publikintro DIN

Dans i Nords publikintro från Luleå kulturhus. Foto DIN

Det är ett heroiskt uppdrag att fylla Norrland regioner med danskultur. Görs det med så hög klass som Dans i Nord lyckas med önskar man att många fler Jokkmokksbor skulle ta vara på tillfällena som ges.

Hela programmet Beyond Words, som även innehåller s.k. poesi-bubblor har en lång upphovslista med samarbeten med Franska institutet, Claire-Marie Osta, Didier Chape, Xavier Ferla, Rebecca Albrektsson, Guillame Gallienne, Piteå danskedja, Kalix och Kiruna kulturskolor.

Truly Madly

Truly, Madly. Foto Dans i Nord

Truly, Madly”
Joseph Sturdy har koreograferat Truly, Madly, för de fem dansare som utgör Dans i Nord. De är redan nämnda Emilie Leriche, Delia Albertini, Erik Åhl, Reiko Ohta, Daniele Badagliacca och Olivia Blanch. Stycket inspirerat av och är ett abstrakt destillat av den klassiska baletten Giselle i modern stil. Vi får inga tyllkjolar men en fysisk tolkning av kärlek mot allt förnuft.

Musiken är känsligt klippt mellan Adolphe Adams klassiska Giselle och Jerome Marchands komposition. Med ett par invändningar: allt eller nästan allt behöver inte göras i slow motion…? Ljusmässigt saknas lite mer variation, vila från motljus och dimma, några ögonblick av klarhet hade gjort gott.

Den för balettälskare välkända ”storyn” som grund är koreografiskt intressant, med mjuka och dynamiska rörelser. De skickliga dansarna ger verket laddning med sin ungdom och passion. Rörelsemässigt finns ett flyt och det hela känns stundvis rent imponerande.

Fordlandia

Lucia Lacarra och hennes partner Mathew Goldeing i Fordlandia. Foto Leszek Januszewski

Till sist föreställningen ”Fordlandia” i Luleås stora och vackra kulturhus med andlös utsikt över hamnen och aftonhimlen från foajén. Höga förväntningar på det stora anslaget mynnar ut i en viss besvikelse.

Här möter internationella stjärnor ny publik. Lucia Lacarra och hennes partner Mathew Goldeing har tillsammans med fyra koreografer skapat ett verk under pandemin som också är präglat av det.

Även här möts vi av en delvis filmad föreställning. Den tomma teatern, den tysta salongen, scenens oanvända yta. Sedan följer en serie pas de deux, med de två förstklassiska dansarna.

Dessa delar har namn som Stillness, Close, Snow Storm, Fordlandia, Pile of dust samt After the rain. Fyra koreografer med musik av Chopin, G. Sviridov, J.Johansson och A. Part. De fyra är Christopher Wheeldon, Anna Hop, Juanjo Arques och Yuri Possokhov.

Tekniken är oantastbar, de två är samdansade, vi bjuds på tåspetsskor och höga lyft i klassisk stil, men även bara fötter.

Men helhetsintrycket blir pretentiöst, splittrat mellan de fyra olika koreografernas uttryck. Det är mycket symbolik men det är svårt att bli gripen på djupet. Dessutom är verket en aning för långt, som så ofta sker.

Truly Madly

Truly, Madly. Foto Dans i Nord

Den stora behållningen av Dansfesten i Nord 2022 är filmen ”The Last boy left” och ”Truly, Madly” med dess unga duktiga dansare.

Norrbotten tar avsked med flammande höstfärger och jag får tanken om kanske ett gästspel på Dansens hus? Norrbotten är också Sverige, halva Sverige.

Marie Louise Waldenström
Piteå


 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

 • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
  Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

  I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

 • DonQuixote 1
  Don Quixote: A triumph for the company
  Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

 • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
  Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
  Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

 • Drottningholmsteatern
  Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
  Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

 • Carl Sjögren Felicia Andersson
  Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
  Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

 • Unai Celis Peribanes
  Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
  Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

 • RBS Defile
  A thrilling show with the Royal Ballet School
  The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

 • Folia
  José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
  För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

 • KSB på Operan 12 juni
  Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
  På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

 • Nathalie Nordquist Jonathan Davidsson Törnrosa
  Balettgala med hög kvalitet och välavvägd variation
  Det finns ett sug efter klassisk dans, därom råder ingen tvekan. Balettgalan i halländska Kungsbacka blev en succé innan pandemin, och härom veckan ringlade kön äntligen lång utanför Kungsbacka Teater...

 • Clark Engelgroth Maya Schonbrun
  Young Ballet Stars of the future showed their skills in Helsinki
  The Artistic Director of the Finnish National Ballet, Madeleine Onne , worked as the chair of the judges at The 9th Helsinki International Ballet Competition. When welcoming us all to the prize distrib...

 • Five short stories and a prelude av Ana Sendas
  Innehållsrik föreställning på Riddarfjärdsteatern
  Kungliga Svenska Balettskolans avslutande uppvisningar för spelåret 2021-2022 var uppdelade på tre tillfällen. Det första programmet, med titeln Promises, gavs på Riddarfjärdsteatern 20 maj. Föreställ...

 • 2022 års stipendiater och medaljör.
  Carina Ari Dagen firades igen med nya stipendiater och en välförtjänt Carina Ari-medalj
  2022 kunde Carina Ari Dagen åter firas. 16 maj samlades i Operans guldfoajé en krets entusiaster för att hylla stipendiater och mottagare av Carina Ari Medaljen och, inte minst, mecenaten själv. Henne...

 • Askungen Woo Romano
  Colourful new Cinderella in Stockholm
  Tamara Rojo’s new production of Cinderella in Stockholm is successfully adapted to current themes. Cinderella is a refugee washed up on the shore still clutching a precious photo of her family. Two po...

 • Little Dragon
  Dansfestival förgyllde Göteborg
  Under tre dagar i maj förgylls Göteborg av dans. GöteborgsOperans andra dansfestival är ett forum för nyskapande, oförutsägbara möten med publiken, samarbeten mellan artister och olika konstformer, en...

 • Peter Pan och Wendy
  Peter Pan och Wendy ett balettäventyr för hela familjen
  ”Det blir en magisk dansföreställning för hela familjen”, säger Sebastian Michanek om Svenska Balettskolan nya verk Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern i Göteborg. Förutom skolans danselever med...

 • Kasperi Kolehmainen
  Talangfulla elever i den Nationella tävlingen
  En Nationell danstävling för unga dansare ordnas varannat år i Helsingfors. Det är Balettpedagogernas förening som står som arrangör av tävlingen.Solisterna är indelade i tre grupper, 12-14 år, 15-16 ...

 • Grand Ballet de Kyiv
  En alldeles ovanligt känslofylld Giselle i Karlstad
  Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva detta: Publiken hälsar den manlige huvudrollsinnehavaren med samfällt jubel, efter ett framförande av en klassisk balett, när han vid applådtacket vecklar u...

 • ProDance1
  Helsingfors: Festgala med många stipendiater
  Föreningen Pro Dance har varit verksam i 50 år i Finland. En festgala firades vid Aleksandersteatern en söndagseftermiddag i mars. Ändamålet med verksamheten är att samla in medel för att med stipendi...

 • swanlake kiev
  Se den ukrainska Svansjön på bio – alla intäkter går till UNHCR
  Det är folkrörelsen Folkets Hus och Parker som driver initiativet ”Live på bio”. I dessa bistra tider visar man, för första gången, en balett från Kievoperan: Svansjön. Alla intäkter från visningarna ...

 • Stabat Mater KSB 1
  En beundransvärd säkerhet och ett övertygande lugn i framförandet
  Favourites är en elevföreställning med fyra verk på Kungliga Svenska Balettskolan som var genomgående i hög klass på dansandet. Alla fyra var gruppdanser med från åtta till elva medverkande från gymna...

 • Eskapist4
  Läs vad Peter Bohlin skrev om Eskapist vid premiären 2019
  Alexander Ekmans Eskapist: En visionär svingar sitt trollspö


 • The company demonstrated their enthusiasm in vivid characterisations.
  Under the direction of Nicolas Le Riche, the Royal Swedish Ballet presented a double bill of French choreography. Roland Petit’s Carmen is a timeless gem. Premiered in London in 1949, the choreographi...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil