Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Peter Pan och Wendy

Peter Pan (Jakob Köpf Lindström) och Wendy (Lana Persson) i Svenska Balettskolans uppsättning av Peter Pan och Wendy. Foto Tilo Stengel

20 maj
2022

Peter Pan och Wendy ett balettäventyr för hela familjen

”Det blir en magisk dansföreställning för hela familjen”, säger Sebastian Michanek om Svenska Balettskolan nya verk Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern i Göteborg. Förutom skolans danselever medverkan också den tidigare danssolisten från Kungliga Operan Joakim Stephenson som Kapten Krok och skådespelaren Peter Apelgren som Herr Smee.

Ett nyskapat verk koreograferat och regisserat av skolans konstnärliga chef Sebastian Michanek. Dansportalen har intervjuat danseleverna Jakob Köpf Lindström och Lana Persson som dansar Peter Pan och Wendy.

Peter Pan och Wendy Sebastian M

Peter Apelgren/Herr Smee, Sebastian Michanek och Kapten Krok/Joakim Stephenson. Foto Emmy Jonsson

Tidigare har Sebastian Michanek koreograferat Nötknäpparen för skolans elever. Det blev en stor publiksuccé som även sändes på SVT julen 2019. Peter Pan var planerad att framföras 2020 men pandemin satte stopp för det.

I Peter Pan dansas det till filmmusik. Sebastian Michanek har valt den med tanke på att den ska vara så beskrivande som möjligt och tillgänglig för publiken.

Peter Pan och Wendy lag 2

Alayna Raine Yafei Banks som Tigerlilja och Maxx Bran Pizarro som Peter Pan. Foto Tilo Stengel

Historien är baserad på författaren James Matthew Barries bok om Peter Pan och Wendy. Hans stora kärlek till barnen inspirerade honom till boken som kom att bli hans mest kända verk. Ett klassiskt äventyr som trollbundit barn och vuxna i mer än hundra år.

Scenografin står Emanuel Petterson för i samarbete med Sebastian Michanek. De skapade även scenografin till Nötknäpparen.

Peter Pan och Wendy

Peter Pan (Jakob Köpf Lindström) flyger över Kapten Krok (Joakim Stephenson) och hela besättningen på skeppet Jolly Roger. Foto Till Stengel

Äventyret börjar i familjen Darlings sekelskifteshem. Därifrån får publiken följa med på Peter Pans, Wendys och hennes bröders nattliga flygning ovan molnen till Landet Ingenstans.

Där finns Kapten Kroks stora piratskepp ”Jolly Roger” 10 meter brett 16 meter djupt och med en mast som sträcker sig högre upp än vad scenen kan visa. Här utkämpas en strid mellan Peter Pan med vänner och Kapten Krok med sina pirater.

Peter Pan och Wendy Sjörövare

Scenen är full av pirater med danselever från Svenska Balettskolan. Foto Tilo Stengel

Färden går sedan vidare till önskeöns magiska skog där barnen får uppleva Tingelings och andra féers magiska krafter. De möter också de borttappade pojkarna som har sitt gömställe i ett ihåligt träd.

Anna Melin som skapade kostymerna till Nötknäpparen har även skapat kostymerna till Peter Pan och Wendy. Det bjuds på traditionella kostymer i siden och tyll men också på spännande kostymer till invånarna i Landet Ingenstans. Tingeling och skogens älvor bär klassiska tutuer.

Dansportalen har intervjuat danseleverna Jakob Köpf Lindström och Lana Persson som dansar Peter Pan och Wendy. De går båda sitt femte år på Svenska Balettskolan och har tidigare dansat solistiska uppgifter i Nötknäpparen.

Peter Pan Lana Persson

Lana Persson som Wendy. Foto Tilo Stengel

Hur länge har ni repeterat era roller?
Jakob
:”Vi började repetera de roller vi har nu i februari i år. Våren 2020 började vi repetera andra roller men då blev det ju inte någon föreställning på grund av pandemin”

I den här föreställningen framförs flera olika dansstilar för att ge uttryck åt de olika karaktärerna. Vilka stilar dansar ni?
Lana: ”Vi dansar balett och en blandning mellan modern dans och street. Piraterna dansar scenisk folkdans.”

Vilken tycker ni är den största utmaningen med era roller?
Jakob:”För mig är det det teatrala, att alltid vara uttrycksfull med ansiktet också.”
Lana: ”Jag håller med Jakob om att det teatrala är svårt. För mig är det också svårt att blanda och snabbt byta mellan dansstilar. Jag har tåskorna på hela föreställningen så jag dansar modernt och street i dem vilket gör det lite svårare.”

I den här föreställningen är det en skådespelare som berättar handlingen hur fungerar det tillsammans med dansen?
Lana: ”Han berättar medan vi dansar. Dans och berättande sker parallellt”.

Peter Pan Jakob Körf Lindström

Jakob Köpf Lindström som Peter Pan. Foto Tilo Stengel

Ni flyger i den här föreställningen hur har ni förberett er?
Jakob: ”Vi har flugit lite tidigare men vi har vår första testflygning på teatern i nästa vecka. Vi har en sele på kroppen som är dold och som linan är fäst i. Selen är ganska tajt så det gör det lite svårare att röra sig. Vid några tillfällen mellan scenerna kan man lätta på selen eller ta av den.”

Har ni många kostymbyten under föreställningen?
Lana: ”Jag har flera byten. Jag byter till en trasig klänning när jag har blivit nedskjuten. Älvan Tingeling är svartsjuk på mig, hon vill ha Peter Pan för sig själv så hon ligger bakom nedskjutningen. I Nästa scen har jag ytterligare ett byte och i slutet byter jag tillbaka till min första klänning.”

Peter Pan och Wendy flyger med bröderna.

Peter Pan (Jakob Köpf Lindström) och Wendy (Lana Persson) med bröderna. Foto Tilo Stengel

När ni har lämnat sovrummet och landat på Kaptens Kroks skepp ”Jolly Roger” vad händer då
Jakob: ”Först gömmer vi oss. Sedan busar vi med piraterna och Kapten Krok som är en läskig karaktär. Vi tar hans mössa, det utbryter en strid och de skjuter med en kanon mot oss.”

Vad händer efter det?
Jakob
:”Vi landar i en skog där Peter Pan släpper ut älvan Tingeling ur en bur som hon fångats i tidigare i barnens sovrum. Det är också därför Peter Pan kommer dit för att ta med Tingeling tillbaka till Landet Ingenstans. I skogen dansar älvorna balett på tå. Därefter bjuder Tingeling in Peter Pan till ett pas de deux och efter det dansar han med Wendy vilket väcker svartsjuka i Tingeling”.

Älvorna i Peter Pan och Wendy

Älvor i skogen med Tingeling (Viola Jednell). Foto: Tilo Stengel

Det är totalt fem föreställningar dansar ni alla?
Lana
: ”Vi delar med andra elever. Vi dansar två tillsammans”.

Vad ska bli roligast med Peter Pan jämfört med annat ni har dansat?
Lana: ”Att vi ska flyga. Peter Pan och Wendy har ett pas de deux i luften i slutet av föreställningen.
Jakob: ”Ja det ska verkligen bli en speciell upplevelse”.

Peter Pan och Wendy kommer tillbaka redan nästa år och spelas då på Lorensbergsteatern 5-7 maj 2023.

Margareta Lidström
Göteborg
Lorensbergsteatern 20-23 maj 2022


 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

 • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
  Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

  I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

 • DonQuixote 1
  Don Quixote: A triumph for the company
  Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

 • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
  Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
  Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

 • Drottningholmsteatern
  Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
  Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

 • Carl Sjögren Felicia Andersson
  Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
  Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

 • Unai Celis Peribanes
  Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
  Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

 • RBS Defile
  A thrilling show with the Royal Ballet School
  The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

 • Folia
  José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
  För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

 • KSB på Operan 12 juni
  Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
  På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil