Artiklar från 2008 – till idag
Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva detta: Publiken hälsar den manlige huvudrollsinnehavaren med samfällt jubel, efter ett framförande av en klassisk balett, när han vid applådtacket vecklar ut och håller upp sitt lands flagga. Därefter reser sig publiken högtidligt vid framförandet av en dittills praktiskt taget okänd nationalsång och lyssnar smått andäktigt. Eller att tre politiker eftertryckligt applåderas när de före baletten hållit var sitt inledningstal om bland annat storpolitisk sammanfattning och temat kultur som vapen.
Allt detta inträffade i Karlstad första maj, när Grand Ballet de Kyiv för första gången under sin snabbt arrangerade Sverigeturné dansade Giselle.
Ensemblen startades 2014, och leds, av premiärdansören vid Ukrainska nationalbaletten Alexander Stoyanov. Repertoaren är bred, med många klassiker och dessutom nyskapade verk.
Stoyanovs partner är Kateryna Kuchar, prima ballerina vid Ukrainska nationalbaletten. Sedan 2020 är hon också chef för nationella balettskolan i Kiev (Kyiv State Ballet College), där hon själv tog examen 1999 med toppbetyg.
Det är alltså ingen ung dansös som här gestaltar Giselle, men Kuchars teknik är högklassig, och hon äger den mogna artistens övertygande innerlighet.
En höjdpunkt i första akten är den så kallade vansinnesscenen, där Giselle dör av brustet hjärta, när hon inser att den man som var hennes livs stora kärlek betraktat henne som blott ett tidsfördriv. I ett par serier utsökt långsamma rörelser framstod hennes förtvivlan som så fysisk att jag blev alldeles ovanligt berörd.
Det är andra akten i Giselle som är den stora utmaningen för ballerinan. Där är hennes uppgift att gestalta ett väsen från andra sidan jordelivet, och samtidigt låta minnet av kärleken till mannen lysa igenom.
I en vacker diagonal sågs hon ut att flyga fram, med bara några korta stöd från högerfoten. Just i sådana tillfällen är partnerns viktiga uppgift att hjälpa dansösen att se överjordisk ut, att lyfta henne utan att det syns. De tu var, kort sagt, ett säkert, vackert par.
Nuförtiden får man ofta i balettvärlden se en kraftfull, mäktig, heroisk stil. Här bjöds något helt annat: en förfinad, stilmässigt romantisk stilart som passade både verket och de dansande alldeles utmärkt väl.
Baletten Giselle bygger på en idé av Heinrich Heine. Där verkar nattetid i skogar varelser vid namn vilier, som hämnas på onda manspersoner och tvingar dem dansa ihjäl sig. De leds av den mäktiga anden Myrta.
För mig var det en hänförande överraskning att se Kyiv-balettens förträffliga framförande av scenerna med vilier. Åter: högklassigt.
Med kvällens speciella inramning var detta framförande av Giselle alldeles särskilt känslosamt.
Ett flitigt verksamt kompani
Strax före föreställningen fick Dansportalen ett samtal med ensemblens administratör, Maksim Bernadskyi. Man turnerar flitigt, på heltid. De senaste månaderna gjorde man över 50 framföranden i Frankrike, 11 i Polen, därtill oförutsett 17 framföranden i Norge och nu sju i Sverige, med avslutning 9 maj på Cirkus i Stockholm. Därefter fortsätter man till Sydamerika (Brasilien och Chile) och därefter vidare i världen i en turné som är fastlagd till mars nästa år. Just nu är man 27 dansare.
Peter Bohlin
Stockholm
2/5 Jönköping, Konserthuset Spira
3/5 Halmstads Teater
4/5 Helsingborg Konserthus
7/5 Växjö Konserthus
8/5 Eskilstuna Teater
9/5 Cirkus i Stockholm.
De tre inledarna till föreställningen i Karlstad var Anders Knape, bland annat kommunfullmäktiges ordförande i Karlstads kommun och ordförande i Sveriges kommuner och Regioner. Janne Ekelöf är aktiv i initiativet ”Karlstad Ukraina tur och retur”, som levererat förnödenheter till Ukraina och hittills tagit med nitton ukrainare till trygghet i Sverige. En av dem är Mariana Kononchuk som i Ukraina är verkställande direktör för en gren av Ukrainska städers samfällighet. Här har hon nu med sig en tonårsdotter som älskar att dansa.
Traditionellt har Ukrainas huvudstad brukat stavas Kiev. Nuförtiden, med transkription från ukrainska språket, stavas staden Kyiv.
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision