Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Kites1 GO

Göteborgsoperans Danskompani flyger över scenen i Jim Hodges scenografi och kostym av Jean-Paul Lespagnard. Foto Tilo Stengel

23 mar
2022

Kites – Allt hänger på en tråd

Allt hänger på en tråd, tro mig, jag ligger på en slätt, torr i munnen, andfådd, och du är här vid min sida, du skulle kunna gå härifrån, men det finns band som binder, allt är upp och ner och det finns ingenting annat än blått under mig …

Damien Jalet Kites 2

Dansportalen möter koreografen Damien Jalet. Foto Thérèse Eng

Damien Jalet har återigen urpremiär på GöteborgsOperan. Denna gång med verket Kites som ingår i föreställningen D and A. Två dagar innan premiär träffar Dansportalen honom för att prata om hans tankar kring verket.

Dansverket Kites är inspirerat av vind som fenomen, hur kom den idén till dig?
Jag tror att rent generellt har alla de verk som jag hittills skapat, något med naturens olika element att göra, naturkrafterna är alltid närvarande. Jag tycker om att skapa verk som sätter dansarna i relation med krafter utifrån. När jag jobbar koreografiskt försöker jag alltid få dansarna att visa något synligt som hämtas från en osynlig dynamik, en osynlig kraft. Jag tycker om att utforska en slags organiskhet i rörelsen.

Sedan pandemin har jag gjort tre dansverk och jag tror att vi är inne i en period när vår relation till omvärlden ifrågasätts, vår plats på jorden och begreppet ödmjukhet, är något som kommit till mig. Det är en lite romantisk idé det här med människan gentemot naturen, men det är också ett modernt sätt att utforska och visa vår sårbarhet.

I Skid, som jag gjorde här för fem år sedan, arbetade jag med gravitationskraftens påverkan på kroppen, en kraft från jorden, och då ville jag visa den otroliga styrkan i den kraften. I de tre senaste verken som jag gjort arbetade jag till exempel med metaforen av vågor, ett mycket mer marint element, där dansarna i en enda linje kunde göra en våg synlig, i en annat verk arbetade jag med dimma i olika former.

Och kanske på grund av pandemin blev jag riktigt medveten om naturens krafter och påverkan av dem, i vilken grad vi är extremt sårbara av osynliga förändringar. I de föregående verken är det något ganska mörkt, en slags överlevnad eller kanske något efter döden. Jag hade lust att fortsätta i det här spåren, men på ett mycket mer upprymt sätt.

När jag med Paul Thomas Anderson gjorde filmen Anima som finns på Netflix hade jag börjat arbeta med vindmaskiner och gravitationskraft är lierat med vind så jag tänkte att jag på något sätt ville kombinera dessa krafter. Göteborg är ju ett extremt blåsigt ställe och jag tycker om att skapa verk som på något sätt hör ihop och har en relation till platsen där de spelas, så idén kom också lite härifrån stan.

Men också från ett annat håll, min egen barndom. Jag befann mig på en resa till London med mina föräldrar och på den tiden fanns det ingen tunnel än, utan man fick åka båt över engelska kanalen. Det blåste enormt och jag har ett ganska precist minne över hur jag står på däcket och vinden var så stark att jag trodde jag skulle blåsa överbord. Det var en enorm sårbarhet och en skräck inför hur otroligt snabbt man bara kan föras bort. Som en metafor över livet självt.

Kites 3 GO

Medverkande ur GöteborgsOperans Danskompani Benjamin Behrends, Miguel Duarte, Riley O’Flynn, Sabine Groenendijk i konstant rörelse under det 30 minuter långa dansverket Kites. Foto Tilo Stengel

Varifrån fick du titeln, Kites?
När det gäller titeln, Kites, så är det också intressant eftersom det nästan är Skid, fast lite omkastat. Det var något som slog mig senare när titeln redan var bestämd

Kites, drakar, är ju något som flyger och dansar med hjälp av vinden är det också en inspiration hämtad från barndomen?
Absolut, det är också något som hänger ihop med min barndom, en slags nostalgi. Nuförtiden ser man sällan drakar eftersom de flesta, både barn och föräldrar är mer upptagna med att titta på skärmar än på himlen. Jag tror inte att barn på samma sätt förundras över naturen nu, de bryr sig inte.

Det är något dansant och både starkt och skört över en drake. Rätt vad det är kan den bara dyka ner mot marken och kraschlanda. Den hålls fast i sitt snöre så på ett sätt är den förbunden med jorden samtidigt som den kan flyga jättehögt på luftströmmar, vilket gör att den balanserar mellan två krafter. Det här är en vacker metafor över människan, som för pappersdraken hänger våra liv bara i en tråd.

Drakar är gjorda av mycket tunt och ömtåligt material, papper, eller siden ibland, men samtidigt motståndskraftigt. De är motsägelsefulla och förgängliga. Precis som vi människor.

Hur har det fungerat att arbeta under pandemin med verket?
Det har varit riktigt svårt. Eftersom jag är ganska ”trogen” mina medarbetare, Jean-Paul Lespagnard som arbetat med kostymerna, Mark Pritchard som var i Australien och Jim Hodges som har gjort scenografin befann sig på andra sidan Atlanten och det var verkligen komplicerat att arbeta via länk. Men gränserna öppnades till slut och om två dagar ska vi vara klara.

Kites GO 4

Frida Dam Seidel inleder kvällen med den franske författaren Théo Cascianis text Kites. Foto Tilo Stengel

Hur har du arbetat med koreografin från vind till dans, rent tekniskt?
Jim Hodges har visat mig bilder på fåglars flygmönster, hur de i oförutbestämda banor kan flyga utan att krocka med varandra. Dansarna följer ett extremt, man kan säga matematiskt mönster där positionerna måste hållas till 100% och de rör sig precis hela tiden i olika banor under 25 minuter. Det finns tre olika banor som korsar varandra i specifika skärningspunkter och det kräver en oerhörd tajming av dansarna eftersom de också hela tiden rör sig mycket snabbt.

Damien visar mig bilder på mönster som nästan ser ut som kemiska formler, ritade med olika färger, siffer- och bokstavskombinationer och han förklarar vidare:

Det är ändlösa rörelser, dansarna stannar aldrig upp, det är konstanta mötespunkter mellan dansarna och allt är extremt matematiskt uträknat i olika matriser samtidigt som det också är extremt organiskt.

Jag har också använt mig av mängder av bilder tagna under lång exponeringstid på fåglar. Ordet Kites är också namn på en fågel, en slags hök – glada på svenska. De surfar på luftströmmar och det har jag velat fånga i rörelserna.

Varje dansare följer sin logaritm och går något fel är det verkligt svårt att reparera. Det syns med en gång. Det kräver en extrem koncentration och en uthållighet eftersom allt går oerhört snabbt och dansarna rör sig hela tiden. Inte en enda stund stannar de.

Verket börjar med en text och jag har inte jobbat med text på 12 år. Nu hade jag verkligen lust att arbeta med text, något intimt, bitterljuvt, en slags bekännelse som man skulle kunna skriva på en drake innan man skickar iväg den.

I början finns bara dansösen Frida Dam Seidel på scenen och läser Théo Cascianis text ”Allt hänger på en tråd”. Hon säger ”It’s urgent to find joy” och jag tror att det är en viktig sak som behöver repeteras idag. Angelägenheten över att hitta glädje är något som jag har lust att förmedla till publiken. Livets förgänglighet. Ambiguiteten. Life ends and the party begins.

Thérèse Eng
Göteborg


 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

 • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
  Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

  I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

 • DonQuixote 1
  Don Quixote: A triumph for the company
  Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

 • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
  Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
  Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

 • Drottningholmsteatern
  Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
  Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

 • Carl Sjögren Felicia Andersson
  Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
  Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

 • Unai Celis Peribanes
  Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
  Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

 • RBS Defile
  A thrilling show with the Royal Ballet School
  The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

 • Folia
  José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
  För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

 • KSB på Operan 12 juni
  Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
  På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil