Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Vinnare Prix du Nord 2021

Första pris junior Erle Östraat, 15 år, Norwegian National Ballet School, Norge och första pris senior James (Chun Hung) Yan, 17 år, Oslo National Academy of the Arts, KHIO, Norge. Foto Jörg Wiesner

19 jun
2021

Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare

Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är stor för dansvärldens unga talanger, som vill visa och pröva sina sceniska vingar. Första Prix du Nord 2021 har fått sina vinnare.

Tävlingen har flyttats till Göteborg med Svenska Balettskolan som värd under ledning av skolans konstnärlige chef Sebastian Michanek.

I sin nya form förblir tävlingen ett ideellt evenemang som ska skapa ett sammanhang för nästa generation dansare att mötas, dela upplevelser och dansa tillsammans på en stor, professionell scen. Med tävlingen vill man motivera unga danstalanger i de nordiska och baltiska länderna och bidra till deras danselitutbildning. Prix du Nord vill vara platsen där de unga danstalangerna får chans att dela scenen med världsberömda dansartister.

Den avslutande galan är en unik möjlighet för alla dansälskare att se och uppleva ett brett utbud av klassisk balett och samtida dans, säger Sebastian Michanek.

Tävlingsjuryn vid den internationella semifinalen och finalen utgjordes i år av en ordförande och tre jurymedlemmar med lång erfarenhet och stor kunskap. Juryordförande är Jonas Kåge, tidigare konstnärlig chef för Nordic Baltic Ballet Competition/Daldansen, Madeleine Onne, balettchef vid Finlands Nationalbalett, Micol Mantini, dansare i GöteborgsOperans Danskompani och Nadja Sellrup, premiärdansare i Kungliga Baletten.

Jieun Shim PDN21 2 senior

Andra pris senior: Jieun Shim, 17 år, Oslo National Academy of the Arts, KHIO, Norge. Foto Jörg Wiesner

I en paus under semifinalen får jag en pratstund med juryn och fångar först juryns ordförande Jonas Kåge:

Hur känns det att plötsligt sitta i Göteborg och bedöma de tävlande via skärm?
Det är så kul att tävlingen lever vidare och stannar i Sverige. De senaste nio åren har varit en resa. Från det att Stora Daldansen flyttades från Mora och fick en bättre scen i Falun till att Sirkka-Liisa gick bort och jag erbjöds ta över och fick möjlighet att kreativt förändra tävlingen, så har tävlingen vuxit.

Nivån på de tävlande har också höjts för varje år, inte minst genom samarbetet med tävlingen i Grasse som gett eleverna ytterligare en chans att visa sig på styva linan. Genom tävlingen har jag kunnat hålla kontakten med kollegorna i dansvärlden och det har varit intressant att se nya rön tas in i utbildningarna.

Är det något du kommer att sakna?
Falun var neutral mark, förutsättningarna var lika för alla. I en liten stad som Falun kunde eleverna koncentrera sig och fokusera på det kreativa. Det är synd att Falun-publiken inte längre får se unga dansare förbereda sig för en yrkeskarriär på scenen.

Men när regionen efter 32 år inte längre ville stödja tävlingen, med motiveringen att pengarna bör gå till annan typ av verksamhet, så försvann en stor del av vår budget. Politikerna pratar om att det är så viktigt med bredd, men spetsen behövs för att väcka intresse, skapa förebilder och få fram skickliga dansare. De behöver ett mål att träna mot – precis som elitidrottare behöver sina mästerskap.

Hur är Prix du Nord i Göteborg?
Att Sebastian Michanek tagit över och nu skapar ett nytt koncept är fantastiskt bra. Han har visat intresse för tävlingen tidigare och det mindes jag när vi kom till en punkt där vi var tvungna att välja väg, Sebastian var på bettet, säger Jonas Kåge.

I år är det visserligen en utmaning genom att deltagarna ska bedömas via förinspelade videos. Det blir inte samma nerv som när de framträder live. Men standarden i år är hög på de tävlande. Rent tekniskt har vi fått fantastisk utrustning för att kunna bedömda bidragen, avslutar Jonas Kåge.

Alla i juryn är rörande eniga om att Sebastian och hans kollegor på Svenska Balettskolan gjort ett fantastiskt tävlingsupplägg med bra förberedelser utifrån förutsättningarna. All teknik med stora bildskärmar och supporten runtomkring kunde inte varit bättre och det har fungerat perfekt.

En reflektion jurymedlemmarna gör är att det digitala upplägget gjort att de har fått mer tid att kommunicera och bistå varandra för att komma fram till den bästa bedömningen av varje bidrag.

För Nadja Sellrup och Micol Mantini är det första gången de sitter i en internationell dansjury, medan Madeleine Onne både har tävlat själv i Mora och löpande ingår i juryn för danstävlingar världen över.

Akvile Sulcaite PDN21 2 junior

Andra pris junior: Akvilé Šulcaite, 15 år, National M. K. Čiurlionis School of Art, Litauen. Foto National M. K. Čiurlionis School of Art

Hur tycker ni det är att bedöma eleverna och deras bidrag via storbildsskärm?

Nadja Sellrup: Svårt, att konstnärligt bedöma på skärm är nytt. En del har filmat nära, andra ser man bara på håll medan ytterligare andra både zoomat in och ut. Så kvaliteten på själva inspelningarna varierar men de tävlande gör bra ifrån sig. Det är så positivt att tävlingen ändå genomförs, att eleverna har något att jobba mot. Det är tufft nog med alla inställda datum. Allt som kan hålla motivationen uppe är bra.

Micol Mantini: Yes, it is interesting, and a new experience for me to be “on the other side”, judging and giving points. The feeling of live performance is missing, but the set up with all digital equipment needed is wonderfully built – and making it still possible! I find the level of the participants good in both the classical and the modern pieces even though for me, it would have been nice to see more modern pieces.

Madeleine Onne: Jag vet vad som krävs. Därför är det extra roligt att standarden är högre än förväntat. Det är imponerande vad ungdomarna presterar, trots det senaste årets utmaningar. Även om tävlingen i år är digital så är den en så viktig morot för det arbete som de lägger ner. Jag vill lyfta på hatten, det finns hopp för framtiden.

Sänds via YouTube. Den 14–16 juni träffades juryn fysiskt i en studio i Göteborg för att bedöma alla solon på storbildsskärm samt ge poäng på samma sätt som vid en live-tävling. I semifinalen deltog 46 dansare varav 15 tävlande valdes till finalen.

Under tävlingsveckan sändes först semifinalen och sedan finalen via Prix du Nords Youtube-kanal, i samma ordning som juryn sett de tävlande. I slutet av sändningarna tillkännages vilka som gått vidare till finalen respektive vilka som var vinnarna.

Joakim Visnes PDN21 senior 3

Tredje pris senior: Joakim Visnes, 16 år, Norwegian Ballet School & Academy, Norge. Foto Nikoline

Sebastian Michanek: Jag är bara så glad att vi kunde genomföra tävlingen. Länge såg det ut att inte gå. Vi hoppades på att kunna ha ett fysiskt arrangemang utan publik. Men med karantänkraven gick det inte längre. Det var i sista sekund som vi fick planera för ett digitalt event.

Hur reagerade de tävlande på att tävlingen genomfördes digitalt?
Jag tror alla vara glada att det blev av, oron var stor att det skulle ställas in precis som förra året. Det hade varit så tråkigt om en hel generation av begåvade elever, som ska in på gymnasiet eller är på väg ut i yrkeslivet, skulle gått miste om möjligheten att få soloträning och ha ett mål för det, ytterligare ett år.

Med nästintill rekordmånga deltagare – 46 dansare varav 26 seniorer och 20 juniorer – från Finland, Sverige, Norge, Danmark, Island och Litauen visar det att tävlingen är viktig för elevernas utveckling.

Varför deltog så många fler seniorer i år?
Jag gissar att de haft mer tid på sig i år då mycket annat inte gått att genomföra. Det har fungerat att arbeta på sina solon i en sal, och spela in dem under trygga förhållanden för att kunna bli jämförd med elever från andra skolor. På det sättet har det varit ett tacksamt event. Även om vi längtar till nästa år.

Vad är din tanke med det nya konceptet kring Prix du Nord.
Det bygger på att vi vill utveckla Mareld, den dansgala vi haft sedan tio år tillbaka där många av de tävlande skolorna också varit med. Vi ser framför oss en galakväll med internationella gästsolister som blandas med de unga tävlande i en stor final där tre juniorer och tre seniorer koras.

Det är också kul att på detta sätt få in mer balett i Göteborg och kulturlivet här. Vi kommer ta med alla på en resa, från Mora via Falun till Göteborg och få träffa tidigare vinnare under vägen. Det blir en härlig gala.

Det låter både som en nervkittlande och spännande resa.
Nästa år satsar vi även på att ha en internationell jury, vilket var tanken även i år. Som konferencierer får ni se mig och Tiina Myllymäki, 1a premiärdansare i Helsingfors samt vinnare i tävlingen 2002. Tanken är även att fortsätta samarbetet med Grasse. Det har varit svårt i år, men det är ett fint samarbete som vi ska titta närmare på inför nästa år. Prix du Nord ska vara ett internationellt evenemang på alla plan.

Vill du skicka med någon hälsning till alla elever och skolor inför nästa år?
Jag hoppas att alla som kan, är med nästa år igen så att vi får träffas och ses fysiskt. De har gjort en fantastisk insats i år. Jag lovar att det blir något extra nästa år och att de får känna magin av att dansa inför en publik. Jag tror också att alla hungrar än mer efter att få träffa varandra. Det är inte lätt att bli dansare, därför är det så viktigt att alla kan mötas och jämföra sig med andra länder, skolor och kulturer. Det betyder mycket.

En fysisk tävling ger även alla lärare och coacher möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter. Juryn kan lättare lära känna de tävlande under tävlingsdagarna och den gemensamma träningen, vilket de inte kunnat göra inför den digitala bedömningen i år. Tävlingen blir samtidigt en välbehövlig branschträff. Jag ser mycket fram emot att äntligen få träffa våra nordiska kollegor igen.

Samtliga tävlingsbidrag från semifinal och grand final kan ses tre veckor framåt från det de sändes: https://youtu.be/h0lKl9gFlMo Länk till annan webbplats.

Sofia Blok Lysvåg PDL21 junior 3

Tredje pris junior: Sofia Blok Lysvåg, 15 år, Norwegian National Ballet School, Norge. Foto Jörg Wiesner

Vinnarna i Prix du Nord 2021
Efter en spännande final med hög teknisk och konstnärlig nivå konstaterar vi att de norska flaggorna vajar flitigast. Både bland juniorer och seniorer tog två unga talanger från Norge hem förstapriserna.

Seniorer

Som yngst 17 år och som äldst 19 år, det år man tävlar.

1a pris James (Chun Hung) Yan, 17 år, Oslo National Academy of the Arts, KHIO, Norge 2a pris Jieun Shim, 17 år , Oslo National Academy of the Arts, KHIO, Norge 3e pris Joakim Visnes, 16 år, Norwegian Ballet School & Academy, Norge

Congratulations James to the 1st prize in the senior class!
I am so pleased that I could reach the top. I have competed before in Prix de Lausanne and in Hong Kong. But this was so special to me. Because of the competition being digital I had more time to prepare, and I could have my numbers filmed a couple of times to choose the best recording. It felt very safe. But still, I like the live version to compete and perform in front of an audience.

What’s your next goal?
I will save the prize money to use for getting into a company in Europe or maybe Hong Kong where I come from. I have also become very fond of the Nordic ballet companies, so we will see what happens after my graduation from KHIO.

Juniorer

Som yngst 14 år och som äldst 16 år, det år man tävlar

1a pris Erle Östraat, 15 år, Norwegian National Ballet School, Norge
2a pris Akvilé Šulcaite, 15 år, National M. K. Čiurlionis School of Art, Litauen
3e pris Sofia Blok Lysvåg, 15 år, Norwegian National Ballet School, Norge

Stort grattis Erle till vinsten!
Jeg er så overrasket! Det har vært en kempe gøy opplevelse. Premiepengene vil jeg selvfølgelig bruke til å reise på et sommerkurs.

Du har dansat sedan du var sex år, och det märks.
Nu vil jag utvikle meg mer for og få en fremtid som danser. Drømmen er Royal Ballet. Men jeg liker også veldig godt den norske nasjonalballetten.

Från Stora Daldansen till Prix du Nord

1988 Sirkka-Liisa Forslund, danspedagog i Mora grundar Stora Daldansen med stöd från Mora kommun och den första tävlingen hålls i Mora.
1995 Även tävlande från de nordiska länderna var inbjudna.
2000 Deltagare från de baltiska staterna välkomnas till The Nordic Baltic Ballet Competition.
2003 Ett samarbete inleds med Grasse International Ballet Competition i Frankrike – vinnaren från The Nordic Baltic Ballet Competition kvalificerar sig automatiskt till tävlingen i Grasse.
2010 Tävlingen växer och flyttas från Mora till Falun. Tävlande måste kvalificera sig genom en nationell urvalsprocess för att gå vidare till Nordic Baltic Ballet Competition.
2011 Daldansens grundare och drivkraft, Sirkka-Liisa Forslund går bort.
2012 Jonas Kåge, internationell premiärdansare, konstnärlig ledare, koreograf och lärare, utses till konstnärlig ledare för tävlingen
2020 Tävlingen skulle genomföras för sista gången i Falun, men pandemin kom i vägen.
2021 Tävlingen byter namn till Prix du Nord och flyttas till Göteborg. Den planerade tävlingens inramning med en stor finalgala och internationella gästsolister får dock vänta till 2022.

I år blev det istället en alternativ, digital tävling eftersom teatrarna inte ännu får ha öppet för större publik. Tävlingsledningen har arbetat hårt för att hitta denna lösning då det är så viktigt för alla studenter i Norden och de baltiska länderna att ha tävlingen att arbeta mot för att kunna utvecklas och kanske få pris för sin prestation. Och det är lätt att förstå, förra året gick de miste om denna möjlighet.

Heléne Friberg
Göteborg


  • Julia - Abigail Sheppard
    Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
    John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

  • Hammer 1
    Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
    Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

  • GO 8 nya dansare 2022
    Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
    Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
    GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

  • Dansmuseet Nurejev 1
    Passion på Dansmuseet
    Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

  • Last Boy Left
    Dansfest i nord målar med bred pensel
    Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

  • Cabaret1 GO
    Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
    Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

  • Vortex10
    Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
    Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

  • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
    Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

    I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

  • DonQuixote 1
    Don Quixote: A triumph for the company
    Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

  • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
    Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
    Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

  • Drottningholmsteatern
    Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
    Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

  • Carl Sjögren Felicia Andersson
    Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
    Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

  • Unai Celis Peribanes
    Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
    Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

  • RBS Defile
    A thrilling show with the Royal Ballet School
    The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

  • Folia
    José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
    För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

  • KSB på Operan 12 juni
    Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
    På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

  • Nathalie Nordquist Jonathan Davidsson Törnrosa
    Balettgala med hög kvalitet och välavvägd variation
    Det finns ett sug efter klassisk dans, därom råder ingen tvekan. Balettgalan i halländska Kungsbacka blev en succé innan pandemin, och härom veckan ringlade kön äntligen lång utanför Kungsbacka Teater...

  • Clark Engelgroth Maya Schonbrun
    Young Ballet Stars of the future showed their skills in Helsinki
    The Artistic Director of the Finnish National Ballet, Madeleine Onne , worked as the chair of the judges at The 9th Helsinki International Ballet Competition. When welcoming us all to the prize distrib...

  • Five short stories and a prelude av Ana Sendas
    Innehållsrik föreställning på Riddarfjärdsteatern
    Kungliga Svenska Balettskolans avslutande uppvisningar för spelåret 2021-2022 var uppdelade på tre tillfällen. Det första programmet, med titeln Promises, gavs på Riddarfjärdsteatern 20 maj. Föreställ...

  • 2022 års stipendiater och medaljör.
    Carina Ari Dagen firades igen med nya stipendiater och en välförtjänt Carina Ari-medalj
    2022 kunde Carina Ari Dagen åter firas. 16 maj samlades i Operans guldfoajé en krets entusiaster för att hylla stipendiater och mottagare av Carina Ari Medaljen och, inte minst, mecenaten själv. Henne...

  • Askungen Woo Romano
    Colourful new Cinderella in Stockholm
    Tamara Rojo’s new production of Cinderella in Stockholm is successfully adapted to current themes. Cinderella is a refugee washed up on the shore still clutching a precious photo of her family. Two po...

  • Little Dragon
    Dansfestival förgyllde Göteborg
    Under tre dagar i maj förgylls Göteborg av dans. GöteborgsOperans andra dansfestival är ett forum för nyskapande, oförutsägbara möten med publiken, samarbeten mellan artister och olika konstformer, en...

  • Peter Pan och Wendy
    Peter Pan och Wendy ett balettäventyr för hela familjen
    ”Det blir en magisk dansföreställning för hela familjen”, säger Sebastian Michanek om Svenska Balettskolan nya verk Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern i Göteborg. Förutom skolans danselever med...

  • Kasperi Kolehmainen
    Talangfulla elever i den Nationella tävlingen
    En Nationell danstävling för unga dansare ordnas varannat år i Helsingfors. Det är Balettpedagogernas förening som står som arrangör av tävlingen.Solisterna är indelade i tre grupper, 12-14 år, 15-16 ...

  • Grand Ballet de Kyiv
    En alldeles ovanligt känslofylld Giselle i Karlstad
    Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva detta: Publiken hälsar den manlige huvudrollsinnehavaren med samfällt jubel, efter ett framförande av en klassisk balett, när han vid applådtacket vecklar u...

  • ProDance1
    Helsingfors: Festgala med många stipendiater
    Föreningen Pro Dance har varit verksam i 50 år i Finland. En festgala firades vid Aleksandersteatern en söndagseftermiddag i mars. Ändamålet med verksamheten är att samla in medel för att med stipendi...

  • swanlake kiev
    Se den ukrainska Svansjön på bio – alla intäkter går till UNHCR
    Det är folkrörelsen Folkets Hus och Parker som driver initiativet ”Live på bio”. I dessa bistra tider visar man, för första gången, en balett från Kievoperan: Svansjön. Alla intäkter från visningarna ...

  • Stabat Mater KSB 1
    En beundransvärd säkerhet och ett övertygande lugn i framförandet
    Favourites är en elevföreställning med fyra verk på Kungliga Svenska Balettskolan som var genomgående i hög klass på dansandet. Alla fyra var gruppdanser med från åtta till elva medverkande från gymna...

  • Eskapist4
    Läs vad Peter Bohlin skrev om Eskapist vid premiären 2019
    Alexander Ekmans Eskapist: En visionär svingar sitt trollspö


  • The company demonstrated their enthusiasm in vivid characterisations.
    Under the direction of Nicolas Le Riche, the Royal Swedish Ballet presented a double bill of French choreography. Roland Petit’s Carmen is a timeless gem. Premiered in London in 1949, the choreographi...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil