Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Auguste Marmus

– Det har varit en dröm att få gå här! Jag kollade på uppdansningar härifrån i massor på Youtube innan jag kom hit. Miljön, traditionen, alla seder… det är så häftigt… den historiska balettsalen där så många stjärnor tränat; Nijinsky, Pavlova, Nurejev, Makarova, Baryshnikov… och nu får jag stå här, säger Auguste.

09 jan
2021

Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg

Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om skicklighet, målfokus och lite tur.

Som sistaårsstudent på berömda Vaganova-skolan får han dansa balett på högsta nivå. Den första tiden blev dock inte som han tänkt sig.

Auguste Marmus

Auguste Marmus framför Mariinskijteatern i St Petersburg.

För att förstå Augustes passion för dans får vi backa tillbaka till treårsåldern. Då ville hans mamma att han skulle röra på sig och eftersom hon var totalt ointresserad av sport satte hon honom i balettskola. Dessutom tänkte hon att han skulle få bra hållning.

Tre år gammal började Auguste dansa på skoj, på Dansforum i Göteborg. Några år senare fick han tips om Svenska Balettskolan av kompisen Elias Holm. När Auguste även fick se reklam om skolan skickade han in en ansökan – och kom in i årskurs 4! Att han sett filmen Billy Elliot hade också viss betydelse. Tiden på Svenska Balettskolan blev en stor omställning, med längre dagar, fler ämnen utöver den ordinarie grundskoleteorin och dansträning 5-6 dagar i veckan, istället för en. Men oj vad kul det var!

Majornapôjk
Auguste Marmus är uppvuxen i stadsdelen Majorna i Göteborg tillsammans med sin lillasyster Rosa. Hon går i Brunnsboskolans musikklasser. Deras föräldrar är lärare, så dansen är något som Auguste själv närt och utvecklat efter att hans mamma hade sått fröet.

En passion som han själv beskriver med ett citat av Verner von Heidenstam: ”Skönare lyss till en sträng som brast än att aldrig spänna en båge”.

Auguste Marmus

Auguste Marmus i årskurs 4 höstterminen 2012 på Svenska Balettskolan i Göteborg. Foto: Emmy Jonsson

Sex roliga år
När Auguste blickar tillbaka på sina sex år på Svenska Balettskolan i Göteborg, är det enbart med glädje.

"Där och då förstod jag inte fullt ut vilken sjukt bra skola det är. Lärarna är fantastiska och jag fick många fina klasskamrater," berättar Auguste över WhatsApp, från St Petersburg.

"Favoritåret var i nian. Då hände så mycket, jag fick dansa Hans i Hans och Greta och jag tävlade i Nordic Baltic Ballet Competition i Falun. Jag fick träna på svåra dansvariationer bland annat ur Satanella, och det året blev Sebastian Michanek, konstnärlig chef för skolan," säger Auguste.

Förra julen var han tillbaka i Göteborg för att dansa i skolans uppsättning av Nötknäpparen och fick då chans att återse många av sina tidigare lärare.

Skicklighet och lite tur
Efter nian fortsatte Auguste i gymnasiet på Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm. Där går han nu sista året, vilket är ett APL-år (arbetsplatsförlagt lärande). Normalt innebär det att man får praktisera i något danskompani. Men Auguste, som nyligen fyllt 18 år, har istället fått lov att göra sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg.

Att han getts denna möjlighet handlar om skicklighet, målfokus och lite tur. Under en sommarkurs i Dresden fick balettmästare Fethon Miozzi upp ögonen för Auguste och erbjöd honom en plats på Vaganova. Auguste tvekade inte en sekund.

Auguste Marmus

– Även om Sovjetandan finns kvar så är St Petersburg en otroligt vacker stad och balett är enormt populärt i hela Ryssland, säger Auguste.

Tuff start!
Innan Auguste kom till Vaganova-skolan i oktober var allt noga förberett med visum och besök hos polis. Men den första tiden blev ändå inte som han tänkt sig. Vid ankomsten till Ryssland var han tvungen att ha med sig ett negativt resultat på ett coronatest som inte var äldre än 48 timmar. Han fick ändå Corona i slutet av november och tillbringade sin 18-års dag den 7 december i en isoleringscell på Barnens Sjukhus nummer 5 i St Petersburg, tillsammans med tre militärkadetter.

"Vi var i princip inlåsta, fick inte träffa någon och jag kunde ju ingen ryska. Då kändes Sverige väldigt långt borta," säger Auguste.

Men efter bara en dag med feber återhämtade han sig snabbt, och efter två veckors isolering fick han flytta in på skolans elevhem. Det hörs lång väg att han stortrivs.

I Ryssland är dansare kändisar och överallt på stan ser man reklam för balettföreställningar. På TV är balett lika stort som Idol. Att vara dansare är eftertraktat, dansen har hög status och därför är drömmen för alla som vill bli dansare att få gå på Vaganova.

Auguste Marmus

Överallt på stan görs reklam för balett.

Världsberömd skola
Vaganova Academy of Russian Ballet grundades 1738 och var känd som Imperial Ballet School fram till sovjettiden. Idag går 400 elever på skolan. Varje år söker upp till 3000 ungdomar varav 60 elever per år ges plats. Killar och tjejer tränar var för sig och i Augustes klass är de 17 killar. Fyra till är utländska studenter.

Auguste berättar att lärarna är hårda och väldigt krävande, men att de samtidigt bryr sig mycket om eleverna på ett fint sätt.

"Deras engagemang är enormt. Jag var väl förberedd på vad som väntade tack vare hjälp och tips från min tidigare lärare på Svenska Balettskolan Roman Rumyantsev. Han vet vad som gäller i Ryssland. Även ledningen och mina lärare, Guy Abouy och Brendan Collins, på Kungliga Svenska Balettskolan har stor del i att jag är här. Utan allt detta stöd hade det inte gått."

AugusteMarmus_ElenaLyskova

Auguste Marmus och Elena Lyskova i den berömda balettsalen där Agrippina Vaganova blickar ner från väggen.

Hård träning
Alla danslektioner hålls på ryska, men Auguste tycker det fungerar bra. Stegen är på franska och de kunde han sedan tidigare. Tre gånger i veckan läser han ryska och pluggar parallellt sin gymnasieteori på distans. Dagarna är långa och börjar 08.30 med minst 2 1/2 timmar balett per dag. Därtill tränar man modern dans, agerande, historisk dans, rysk folkdans och pas de deux. Inför föreställningar och speciellt inför uppdansningar tränar man balett upp till fyra timmar om dagen och repeterar sedan fram till åtta-nio-tiden på kvällarna.

"Vi har föreställningar nästan hela tiden. Just nu repeterar vi på Fairy Doll (Dockfén), La Gioconda, Nötknäpparen och inför en kommande internationell gala," säger Auguste.

På frågan om konkurrensen är hård svarar Auguste att "visst finns killar som är betydligt bättre, men jag håller ändå måttet," hörs det i mobilen från St Petersburg.

Vill fortsätta dansa internationellt
Studierna vid Vaganova pågår fram till sommaren 2021. Därefter hoppas Auguste få anställning som dansare. Han ser sig främst som klassisk dansare och skulle gärna stanna kvar i St Petersburg för att få dansa med Kirov-baletten på Mariinsky-teatern. Men norska operan, finska operan eller något kompani i Tyskland lockar också.

Vi ser fram emot att följa Auguste och håller tummarna för att han håller sig frisk och stark. Då kan han gå hur långt som helst. För passionen finns där!

Auguste Marmus

Nevskij Prospekt i St Petersburg är en av paradgatorna.

Vaganova-metoden är en baletteknik och ett träningssystem utarbetat av den ryska dansaren och pedagogen Agrippina Vaganova (1879-1951).

Tekniken kan härledas från den förste balettmästaren Marius Petipas läror, under slutet av 1800-talet.

Men det var Agrippa Vaganova som förfinade denna form av klassisk balettundervisning och gjorde den till en livskraftig kursplan, som sedan spritts över världen.

Metoden smälter in element ur både traditionell fransk stil från den romantiska eran och ur atletiken och virtuositeten i italiensk Cecchetti-teknik.

Träningssystemet är utformat för att involvera hela kroppen i varje rörelse, med samma uppmärksamhet åt överkroppen, benen och fötterna.

Vaganova menade att detta tillvägagångssätt ökar kroppens medvetande, vilket i sin tur skapar harmoniska rörelser och en större och uttrycksfullare räckvidd.

Många av världens ledande balettskolor har antagit delar av Vaganova-metoden i sin egen utbildning. Skolan grundades redan 1738 av kejsarinnan Anna som Imperial Ballet School. Senare bytte man namn till Leningrad State Choreographic Institute.

Sedan 1957 bär skolan namnet Vaganova Academy of Russian Ballet – till ära och minne av sin främsta pedagog.

Heléne Friberg
Göteborg-St Petersburg

Alla bilder är privata bilder förutom bilden från årskurs 4 av Emmy Jonsson.


  • Carl Sjögren Felicia Andersson
    Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
    Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

  • Unai Celis Peribanes
    Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
    Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

  • RBS Defile
    A thrilling show with the Royal Ballet School
    The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

  • Folia
    José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
    För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

  • KSB på Operan 12 juni
    Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
    På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

  • Nathalie Nordquist Jonathan Davidsson Törnrosa
    Balettgala med hög kvalitet och välavvägd variation
    Det finns ett sug efter klassisk dans, därom råder ingen tvekan. Balettgalan i halländska Kungsbacka blev en succé innan pandemin, och härom veckan ringlade kön äntligen lång utanför Kungsbacka Teater...

  • Clark Engelgroth Maya Schonbrun
    Young Ballet Stars of the future showed their skills in Helsinki
    The Artistic Director of the Finnish National Ballet, Madeleine Onne , worked as the chair of the judges at The 9th Helsinki International Ballet Competition. When welcoming us all to the prize distrib...

  • Five short stories and a prelude av Ana Sendas
    Innehållsrik föreställning på Riddarfjärdsteatern
    Kungliga Svenska Balettskolans avslutande uppvisningar för spelåret 2021-2022 var uppdelade på tre tillfällen. Det första programmet, med titeln Promises, gavs på Riddarfjärdsteatern 20 maj. Föreställ...

  • 2022 års stipendiater och medaljör.
    Carina Ari Dagen firades igen med nya stipendiater och en välförtjänt Carina Ari-medalj
    2022 kunde Carina Ari Dagen åter firas. 16 maj samlades i Operans guldfoajé en krets entusiaster för att hylla stipendiater och mottagare av Carina Ari Medaljen och, inte minst, mecenaten själv. Henne...

  • Askungen Woo Romano
    Colourful new Cinderella in Stockholm
    Tamara Rojo’s new production of Cinderella in Stockholm is successfully adapted to current themes. Cinderella is a refugee washed up on the shore still clutching a precious photo of her family. Two po...

  • Little Dragon
    Dansfestival förgyllde Göteborg
    Under tre dagar i maj förgylls Göteborg av dans. GöteborgsOperans andra dansfestival är ett forum för nyskapande, oförutsägbara möten med publiken, samarbeten mellan artister och olika konstformer, en...

  • Peter Pan och Wendy
    Peter Pan och Wendy ett balettäventyr för hela familjen
    ”Det blir en magisk dansföreställning för hela familjen”, säger Sebastian Michanek om Svenska Balettskolan nya verk Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern i Göteborg. Förutom skolans danselever med...

  • Kasperi Kolehmainen
    Talangfulla elever i den Nationella tävlingen
    En Nationell danstävling för unga dansare ordnas varannat år i Helsingfors. Det är Balettpedagogernas förening som står som arrangör av tävlingen.Solisterna är indelade i tre grupper, 12-14 år, 15-16 ...

  • Grand Ballet de Kyiv
    En alldeles ovanligt känslofylld Giselle i Karlstad
    Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva detta: Publiken hälsar den manlige huvudrollsinnehavaren med samfällt jubel, efter ett framförande av en klassisk balett, när han vid applådtacket vecklar u...

  • ProDance1
    Helsingfors: Festgala med många stipendiater
    Föreningen Pro Dance har varit verksam i 50 år i Finland. En festgala firades vid Aleksandersteatern en söndagseftermiddag i mars. Ändamålet med verksamheten är att samla in medel för att med stipendi...

  • swanlake kiev
    Se den ukrainska Svansjön på bio – alla intäkter går till UNHCR
    Det är folkrörelsen Folkets Hus och Parker som driver initiativet ”Live på bio”. I dessa bistra tider visar man, för första gången, en balett från Kievoperan: Svansjön. Alla intäkter från visningarna ...

  • Stabat Mater KSB 1
    En beundransvärd säkerhet och ett övertygande lugn i framförandet
    Favourites är en elevföreställning med fyra verk på Kungliga Svenska Balettskolan som var genomgående i hög klass på dansandet. Alla fyra var gruppdanser med från åtta till elva medverkande från gymna...

  • Eskapist4
    Läs vad Peter Bohlin skrev om Eskapist vid premiären 2019
    Alexander Ekmans Eskapist: En visionär svingar sitt trollspö


  • The company demonstrated their enthusiasm in vivid characterisations.
    Under the direction of Nicolas Le Riche, the Royal Swedish Ballet presented a double bill of French choreography. Roland Petit’s Carmen is a timeless gem. Premiered in London in 1949, the choreographi...

  • Kites1 GO
    Kites – Allt hänger på en tråd
    Allt hänger på en tråd, tro mig, jag ligger på en slätt, torr i munnen, andfådd, och du är här vid min sida, du skulle kunna gå härifrån, men det finns band som binder, allt är upp och ner och det fin...

  • Sibelius1
    The Ballet Sibelius at the Finnish National Ballet is a story – and a great love story of a composer
    Finnish National Ballet celebrates its centenary this year and the new commission, Sibelius , plays an important role. The significance of the composer and his works inspired Finnish choreographer, Jor...

  • RBS1
    Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
    ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

  • Helsinkigala1
    En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
    Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

  • PDL22 1
    Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
    Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

  • Here not here 1
    Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
    Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

  • Kungsbacka1
    Dans på högsta nivå
    Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

  • Nurejevs Svansjön1
    Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
    Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

  • Lana Maxxa
    Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
    Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

  • Transit1
    Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
    Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

  • Bella figura
    Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
    The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil