Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Jekyll & Hyde

Tvekamp mellan Dr. Jekyll (t h) - Lucas Jerkander, och Mr. Hyde - Michal Krčmář. Foto Roosa Oksaharju

17 dec
2020

Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans

Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha återstått av detta verk av den amerikanske koreografen Val Caniparoli som intresserat sig för det goda och det onda hos människan.

Jekyll & Hyde

Dr. Jekyll med hustru anländer till balen. Lucas Jerkander och Hanako Matsune. Foto Roosa Oksaharju

Författaren till berättelsen om Dr. Jekyll och Mr. Hyde är Robert Louis Stevenson. Den handlar om människosinnets olika sidor och är i allmänt känd i världen, till exempel har många filmatiseringar gjorts.

Koreografen Caniparoli hade många utmaningar i iscensättningen av melodramat, han kunde inte komma på plats till Helsingfors, och vissa specialarrangemang gjordes. Ett exempel var att två erfarna dansare, Anna Sariola och Emrecan Tanış reste till USA för att bekanta sig med koreografin, som de sedan lärde dansarna vid Nationalbaletten. Iscensättningen och helheten genomarbetades på distans vilket också måste ha påverkat resultatet som ställvis blev lite anemiskt.

Om handlingen kan man säga att de som bekantat sig på förhand med vad som skulle ske på scenen kunde lättast och ganska bra följa med i berättelsen. Handlingen skildras tydligt i programhäftet.

Jekyll & Hyde

Societén dansar på bal. Nationalbalettens dansare. Foto Roosa Oksaharju

Första scenen – författarens dröm, följs av scener med patienter på mentalsjukhuset, Dr Jekyll i sitt laboratorium och bland människor i regnet på gatan, på en bal och ute igen, på tavernan, med prostituerade. Dr Jekylls hallucinationer . . . Scener kommer tätt och avlöser varandra. Allt detta enbart i första akten och de återkommer i andra akten.

Det finns dock mycket som är bra här, musiken lyder prydligt och förstärker effektivt det visuella. Kompositörerna är Penderecki (Allegro con brio ur 3.symfonin), Chopin (en del ur 24 preludes Op 28 nr 15) vid inledningen och vid slutet av baletten. Vissa mycket effektfulla delar ur 4.symfonin Op 8 av Górecki, Kilars Grand Valse och därtill även Wianiawski. Utdrag ur musiken finns att lyssna till på operans sidor, liksom balettens trailer samt en trailer från repetitionerna. Passa på!

En väldansad balett är denna, med olika dansstilar, främst klassiskt och modernt. Titelrollsinnehavarna Lucas Jerkander och Michal Krčmář gör båda utomordentliga insatser med inlevelse och pondus. Jerkander som Dr Jekyll med intresse för kemiska experiment, Krčmář som den förkroppsligade djävulen Mr. Hyde i kostym värdig hans ställning i societeten.

I de tillagda kvinnliga rollerna sågs väl instuderade prestationer av kompaniets bästa förmågor vilka dock fick visa sig mindre än vad man hade önskat.

Jekyll & Hyde

Dr. Jekyll i en träff med gatflickan Rowena, predestinerad för ett tragiskt öde. Lucas Jerkander och Rebecca King. Foto Mirka Kleemola

Även författaren Stevenson spökar sporadiskt i berättelsen, genom hela baletten. Hans roll är dock inte alltför klar. I slutet har Hyde tagits in på mentalsjukhuset och Stevenson skulle avsluta sitt verk men får en hjärnblödning och dör. Slut på berättelsen och baletten!

Lucas Jerkander som anslöt sig till Nationalbaletten 2018 gör en av sina bästa roller här. Rollfiguren Dr. Jekyll dyker upp i början av första akten, Jerkander är seriös och närvarande. Han lyckas utmärkt tolka rollen som en osäker doktor, som är introvert, fylld av diffusa tankar – en gestalt med oanade krafter, sedan belåten att ha lyckats med sina experiment.

Bortvänd sågs en del av Jerkanders rörelser, han viftar med armarna i stora linjer. Kanske en trollkarl kunde tänkas agera på detta sätt. Här är det modernt dansspråk, Lucas dans är luftigt och lätt.

Denna udda gestalt störtar sedan i det dunkla, och förvandlas till sitt mörka jag, Mr. Hyde.

Tekniskt sker förändringen i baletten genom att den personlighet som ska försvinna för att ge rum åt den andre täcker ansiktet med en genomskinlig mask och försvinner bakåt.

Jekyll & Hyde

Relationen har gått i kras hos de äkta makarna – Michal Krčmář som Mr. Hyde och Hanako Matsune som den förtvivlade hustrun. Foto Mirka Kleemola

Först i slutet av första akten kommer detta att synas när Mr. Hyde i hög person dyker upp ur mörkret på scenens mörka gata. Stjärndansaren Michal Krčmář – med många tidigare fina prestationer i Nationalbaletten sedan 2011 – får återigen en seger i denna balett. Han kommer fram stark och medveten om sin makt, tar ett steg närmare rampen. Rollen ger honom möjligheter även för starkt skådespeleri vilket han gör för fullt och njutfullt. Vilken tur att konstformen baletten tog fatt i honom då pojken Misha egentligen hade drömt om ishockey.

Andra akten ger mer av det goda. Här har vi båda hjältarna turvis framme och deras egenarter framträder. Dr. Jekylls hustru Nellie Carew är en trogen gestalt som överger mannen då han förvandlats till en oigenkännlig person. Hanako Matsune gör rollen briljant, hon dansar säkert och med vackra linjer. När hustrun i balscenen kastas våldsamt runt av sin förändrade man, slängs upp och ner och behandlas illa av maken – ”Mr. Hyde” blir det klart för alla vad det är frågan om, att något har förändrats i makarnas relation.

I rollen som den prostituerade Rowena ger Rebecca King en trovärdig bild, hennes tolkning och dans passar perfekt i rollen. Rebecca är mycket närvarande på scenen, det är ett kännetecken hos denna skickliga dansare. Dr Jekylls husa och även Stevensons sköterska, Miao Miao Liu, lätt i dansen, märks positivt i rollerna. Antti Keinänen som Stevenson gör så gott arbete som rollen ger möjligheter till. En mångsidigare bild av karaktären skulle ha gett honom mera utrymme att utveckla gestalten.

Jekyll & Hyde

Mentalsjukhusets patienter. Nationalbalettens dansare. Foto Roosa Oksaharju

Av alla de skickliga dansarna märks bland andra Ilja Bolotov som en mycket professionell och i mimiken lysande hovmästare hos Jekyll. Vidare kan till exempel Claire Teisseyre, Salla Eerola, Giuseppe Martino, Henry Grey, Nicholas Ziegler och Mai Komori nämnas. Deras uppträdande ger plats åt personligheten på scenen. Här får dansarna visa sig som gäster på en något blodlös bal i båda akterna.

Balettens absoluta höjdpunkt kommer sent. Detta över 2,5 timmar långa verk närmar sig slutet. De två männen tar kål på varandra i en äkta tvekamp, full av spänning och energi.

Här glänser Lucas Jerkander och Michal Krčmář i var sin uppgift. De är båda effektiva i kropps- och mimspråket. Det är kampen mellan det goda och det onda, och dansarna förkroppsligar själen hos sina rollfigurer. Det är en glädje att se kraften och inlevelsen som trollbinder åskådaren totalt.

Anita Jokela
Helsingfors


 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

 • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
  Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

  I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

 • DonQuixote 1
  Don Quixote: A triumph for the company
  Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

 • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
  Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
  Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

 • Drottningholmsteatern
  Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
  Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

 • Carl Sjögren Felicia Andersson
  Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
  Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

 • Unai Celis Peribanes
  Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
  Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

 • RBS Defile
  A thrilling show with the Royal Ballet School
  The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

 • Folia
  José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
  För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

 • KSB på Operan 12 juni
  Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
  På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil