Dansportalen
Lindarw1

Lasse Flinckman och Christer Lindarw i Melodifestivalen 2004: La Dolce Vita. "En ny publik upptäcker oss." Foto Fredrik Sandberg, TT.

Det sprakar av professionalism

Med This is it! avslutar Christer Lindarw och After Dark en över fyrtio år lång, glittrande epok i svenskt nöjesliv. Efter en lång spelperiod på Rondo i Göteborg och utsåld Sverigeturné ges supershowen hösten 2017 på Oscars i Stockholm. Från 20 december följer en turné till Linköping och Karlstad med avslutning 4-6 januari i Eskilstuna, där Christer Lindarw föddes.

Lindarw2

"Stunden när jag mejkar mig laddar jag inför showen. Då vill jag ha det lugnt och tyst." Foto Triz


This is it! är, som vanligt med After Dark, en juvel av professionalitet, fantasi och humor, med kostymprakt till fulländning. Inte blott Full fart i hundra minuter, utan också vad som händer när kreativa, mångkunniga artister inspireras av Broadwayshower och lägger till egna initiativ, som att be artister att göra specialinsjungningar av slagnummer med delvis nya texter! Den idén har man senare utökat till att innehålla också en programpresentatör på televisionen.

Sedan 1976 har After Dark varit en plantskola för en smärre armé av artister, dansare, koreografer, regissörer, projektledare, musiker, filmare, textförfattare, scenografer, ljussättare, sömmerskor, påklädare och scenarbetare. Naturligtvis har initiativrika och uppmärksamma producenter, delägare, revisorer och administratörer varit oumbärliga i arbetet.

Nu har inte allting varit en sorgfri framgångssaga. Jubileumsföreställningen innehåller också tillbakablickar med ett stort mått av vemod. Samarbetet med Lasse Flinckman, som avled tidigare i år, var en fullträff, men saknade inte konflikter. Många andra artister gick bort alldeles för unga.

This is it! avslutas med en smått rörande scen där Christer Lindarw slitit av sig en vacker kreation och står på scenen iförd bara ett par jeans, med de medverkande omkring sig, och talar till åskådarna som om de vore personliga vänner. Den sagan är också vacker: en liten grupp artister som började med en lön på hundra kronor i veckan växte ut och blev snart högst folkkära artister.

På Oscars säljs inga programhäften. De enda produktionsfakta jag har kunnat finna är de medverkande artisternas namn: Conny Bäckström, Gustav Lagerträd, Michel Franco, Dennis Bröchner, Robin Werner, Robert Larsson, Nils-Albert Eriksson, John Ljunggren, Nikola Stankovic, Niklas Löjdmark Chressman, Sandro Skagerberg, Erwin Semler och Niklas Arleryd.

Kort sagt: Rekommenderas helhjärtat.

Lindarw3

"Den första parodin Lasse och jag gjorde på kungaparet, på Börsen 1980, en sängkammarscen." Fotograf okänd.

Bok

I stället för programhäfte finns det i stället en ny bok att glädjas åt. Den har samma titel som avskedsföreställningen, This is My Life! Där har Christer Lindarw varit berättaren och Christina Kellberg författaren. 260 läsvärda sidor med både underhållning och allvar är generöst smyckade med vackra bilder.

Fotografierna är valda med stor omsorg. I detalj kan man följa Lindarws kameleontiska förmåga att förändra sig. I hans rörliga, uttrycksfulla ansikte kan läppar som tunna rosa strimmor förvandlas till glittrande knallröda juveler i stora leenden bakom vackra rader av vita tänder.

Den unge Christer Lindarw hade det goda omdömet att följa ett råd om vad en yngling som ville bli kostymdesigner skulle ta sig till. Sighsten Herrgård tog frågan på allvar och rekommenderade gymnasium, Tillskärarakademin och Beckmans designskola. Alltså: gedigen yrkeskunskap som grund.

Decennier före YouTube, insåg Christer Lindarw att han också hade en särskild känsla för kroppsspråk. Med ”andning, uttryck och inlevelse” och känsla lyckades han utarbeta rörelsescener som var mycket mer än blott mim eller imitation.

1985 gjorde Lill Lindfors internationell succé när hon som presentatör i Eurovisionsschlagern ”tappade” klänningen men med ett par snabba handgrepp gjorde om blusen till den elegantaste kreation. ”Min mest berömda klänning” enligt Lindarw, som var mannen bakom konstverket.

Lindarw4

Bokens baksida har en välkänd baksida! Foto Robert Nettarp

Boken bjuder på generösa portioner lättsamheter, som Kungligheter med humor (Hej Christer! Var har Du tiaran?) eller Hur man organiserar sin budget (i tre delar: kläder, godis och nöjen).

Oumbärliga är minnesord över de många artister och medarbetare som avlidit. En ytterligt viktig person i det tidiga After Dark var Jan Björnstad, kallad Stalling. Han var inköpare av nöjesprogram på SVT och sökte sig till gruppen, där han med sin musikalitet och kreativa fantasi blev en mångsidig, omistlig medarbetare, så småningom regissör och ljusdesinger. Dog av brustet hjärta.

Från början utgjorde Lindarw och Flinckman en trio, tillsammans med Roger Jönsson som avled blott 31 år gammal.

Det saknas inte drama av annat slag. Vid ett tillfälle lierade sig Lindarw med ett produktionsbolag som gick i konkurs. Han upptäckte då att kontraktet var skrivet så att hans under åren samlade skattkammare av kostymer kom att ingå i konkursboet. Decennier av arbete höll på att skingras. Då inträdde Vicky von der Lancken som räddande ängel och hjälpte honom att lösa ut konstverken.

Frågan

Vad gör Du av Den Väldige i åtsittande, avslöjande damkläder? I boken, som för övrigt är tacknämligen tom på snaskigheter, ger han inget direkt svar. Men jag har bestämt för mig att jag minns rätt när jag för decennier sedan läste ett svar i en dagstidningsintervju: - Jag drar den bakåt och stoppar in den i stjärten. Det är därför jag ser så glad ut.”

Kort sagt: En vacker bok med drama, känslor och humor. Innehållsrikt om ett ovanligt konstnärsliv.

Peter Bohlin

5 dec 2017

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats