Dansportalen
Helena och Shoma Grasse 2017

Helena Byrt och Shoma Ogasawara fick guldmedalj i Pre-Professionell-klassen. Foto Le Jeunes Ballet Mediterraneen.

Guldmedaljer till nordiska dansare

PEGOMAS/GRASSE FRANKRIKE: I helgen genomfördes den 30:e upplagan av Concours International de Danse Classique de Grasse i Pegomas i Sydfrankrike. Dansare som deltagit i Nordic Ballet Baltic Competition/Stora Daldansen i Falun i våras hade valts ut att vara med i tävlingen.

Dansportalen har pratat med Jonas Kåge som är konstnärlig ledare för tävlingen i Falun och som var med i juryn i Frankrike.

VinnaremedJonas2017

Guldmedaljvinnarna Shoma Ogasawara och Helene Byrt med konstnärliga ledarna Claudine Andreo (Frankrike) och Jonas Kåge (Sverige). Foto Le Jeune Ballet Mediterraneen.

 
Hur många deltagare hade du med i tävlingen som även deltagit i Falun?

Vi hade två deltagare: Helena Byrt och Shoma Ogasawara. De är båda från Oslo National Academy of the Arts (KHIO). Helena är från Norge och Shoma är från Japan.

De gick hela vägen till att få var sin guldmedalj i kategorin Pre-Professionnel. Helena fick också Juryns pris och Shoma fick staden Grasses pris.

Vad framförde guldmedaljörerna?

Helena dansade bland annat en variation från Grande Pas Classique och Shoma en variation från Don Quixote. Plus att de båda dansade ett modernt verk.

Hur många var det som deltog i tävlingen?

Totalt med alla kategorier var det 145 tävlande.

Varför var ni inte i Grasse utan i Pegomas?

Teatern i Grasse är för tillfället under renovering.

Du satt i juryn – vem mer var i juryn?

I juryn satt, förutom mig, ordföranden Caroline Lorca, Cyril Atanassoff, Cristina Hamel, och Estela Erman.

Hur viktig är tävlingen för de nordiska dansarna?

Ju mer erfarenhet kandidaterna får av att dansa i ett skarpt läge inför en publik och som i tävlingssammanhang för en jury är en stor tillgång inför mötet med den professionella karriären. Exponeringen inför ytterligare en jury kan ge möjligheter till erbjudande om vidare utbildning eller ibland rent av kontrakt med etablerade balettkompanier. Förberedelseprocessen är även den viktig att lära sig inspireras av och ta vara på, då framtiden som professionell till största del innebär just förberedelser.

Slutligen det sociala i att träffa jämnåriga med samma intresse. Att dela upplevelser och kunskap under ett par intensiva dagar, avslutar Jonas Kåge.

Cristian Hillbom

31 okt 2017

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats